Jukka Rissanen on viihtynyt Vertexillä jo 40 vuotta
Ohjelmistokehittäjä Jukka Rissasen esimerkki osoittaa, että hyvän työnantajan ja pitkän linjan ammattilaisen yhteistyö voi jatkua tuloksellisesti vuosikymmenien ajan.
Työpaikkablogi
Elokuu 2024
Nykyajan työelämässä ihmisen työpaikat ja ammatitkin voivat vaihtua useampaan kertaan. Jukka Rissanen on tässä suhteessa mielenkiintoinen poikkeus. Hän on viihtynyt jo 40 vuotta tamperelaisessa Vertex Systems Oy:ssä, joka kehittää suunnittelu- ja tiedonhallintaohjelmistoja eri teollisuudenaloille. Rissasen uran aikana rauta ja softa ovat kehittyneet valtavasti, mutta työn ytimessä on edelleen halu helpottaa ja tehostaa asiakkaiden omaa suunnittelua.
Kesäteekkarista vakituiseksi vertexläiseksi
Rissanen tuli Vertexille kesäharjoittelijaksi 4.6.1984 opiskeltuaan kaksi vuotta Tampereen teknillisen korkeakoulun rakennusosastolla. Tuolloin Vertex oli alle kymmenen hengen yritys Hatanpäänvaltatien varrella.
“Pääsin piankin kesäteekkarina oikeisiin töihin sovittamaan yhteen ristikkolaskentaohjelmaa ja CAD 2D -ohjelmaa. Olin onneksi olin saanut jo tuntumaa BASIC-koodaukseen oman Commodore VIC-20 -koneen kanssa”, Rissanen muistelee.
Hän jatkoi kesän jälkeen töitä opintojen ohessa, teki myöhemmin Vertexille diplomityönsä ja jäi valmistuttuaan taloon vakipaikalle. Työ suunnittelusovellusten parissa oli vaihtelevaa ja asiakaslähtöistä. Ohjelmistojen lisäksi Vertex myi mm. Hewlett-Packardin laitteita. Asiakkaille toimitettuihin kokonaisratkaisuihin sisältyi heidän tarpeisiinsa räätälöity softa laitteineen.
“Pääsimme hyvin kiinni kehitykseen, jossa yrityksiin alettiin hankkia ensimmäisiä henkilökohtaisia tietokoneita. Ne olivat tuolloin suuria ihmeitä. Itselleni oli innostavaa nähdä tietokonegrafiikkaa tehdessä työnsä jäljet heti ruudulta. Kaikki oli uutta ja jännittävää.”
Innostavia olivat myös vuodet 1993–95, jolloin Rissanen oli Vertexin USA:laisessa Argos Systems -sisaryrityksessä kehittämässä Argos BDS (Building Design System) -ohjelmistoa. Tuohonkin vaiheeseen sisältyi paljon oppia sekä onnistuneita läpimurtoja.
“USA:ssa eräs tärkeä asiakas oli jo ostamassa järjestelmää kilpailijaltamme, mutta päätti vielä antaa meille mahdollisuuden. Saimme faksilla häneltä talon piirustukset ja 1–2 tuntia aikaa tehdä rakennuksesta suunnittelukuvat. Tartuimme toimeen, teimme suunnitelmat ja faksasimme ne hänelle määräajassa. Asiakas oli tästä niin ihmeissään, että kaupat syntyivät ja saimme hyvän asiakkaan. Se oli hieno kokemus”, myhäilee Rissanen.
Softaa sovitetaan asiakkaiden erityistarpeisiin
Vuosien myötä laitteiden kapasiteetti ja teho kasvoivat tasaista tahtia, ja käyttöjärjestelmissä nähtiin suuria kehitysloikkia, kuten UNIX, Windows ja Internet. Vaikka teknologia on ohjelmistoalalla avainasia, ovat Vertexin kehitystä ohjanneet Rissasen mukaan aina enemmänkin asiakkaiden tarpeet.
“Koko yrityksen alkuperäinen toimintaidea on ollut tarjota asiakkaille, mitä nämä haluavat. Ohjelmistojen suunnittelussa on menty teollisempaan muotoon, mutta palvelu on edelleen yksilöllistä ja ratkaisuja optimoidaan asiakaskohtaisesti.”
Rissasen mukaan Vertexin valttina onkin se, että asiakkaat saavat kotimaisen ohjelmistokumppanin, joka osaa kuunnella ja täyttää asiakkaiden erityistarpeet. Tällä konseptilla on saatu useita pitkäaikaisia asiakkuuksia, joita palvellaan myös ohjelmistojen ylläpito- ja tukipalveluilla sekä ohjelmistopäivityksillä.
Hyvä työnantaja pitää huolta työntekijöistään
Rissasen aikana Vertex on kasvanut noin sadan hengen softataloksi, jossa miehen omat tittelit ovat vaihdelleet aina suunnittelijasta tuotepäällikköön saakka. Omimmakseen hän kokee nykyisen ohjelmistokehittäjän roolin.
“Siinä saa olla suoraan sormet savessa ja tekemisessä kiinni. On minulla ollut pari kertaa jo jalka oven raossa lähtemässäkin, mutta siihen se on jäänyt. Tässä on työpaikkana niin paljon hyvää. Työt ovat vaihtelevia ja mielenkiintoisia. Lisäksi Vertex on turvallinen ja luotettava työnantaja, joka pitää työntekijöistään hyvää huolta.”
Kiitosta saavat myös työilmapiiri ja työporukka, jossa kaikki pärjäävät kaikkien kanssa. Talosta löytyy monipuolisesti sekä vanhempia että uudempia osaajia, ja yhteistyö toimii hyvin.
“Siinä jaetaan oppia puolin ja toisin. Yliopistosta tulevat nuoret ovat aika valveutuneita alan kehityksen suhteen, ja me vanhemmat tekijät olemme taas tehneet Vertexissä jo hurjan määrän koodia, jossa riittää nuoremmille opetettavaa”, Rissanen sanoo.
Muutaman vuoden päästä hän voisi ikänsä puolesta jäädä jo eläkkeelle. Intoa tuntuu kuitenkin riittävän edelleen softan pariin, vaikka muutakin ajanvietettä löytyisi.
“Lapset ovat jo maailmalla, ja asumme vaimon kanssa omakotitalossa Kangasalla. Yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin kuuluu moottoripyöräily, johon on syttynyt taas uusi kipinä. Meillä on yksi museopyörä ja kaksi muuta matka-ajoon. Joskus tullut tehtyä myös puutöitä ja elektroniikka-askartelua sekä lennokkeja ja radio-ohjattavia helikoptereita. Kotona olen vähemmän tietokoneen äärellä, vaikka jotain pientä ohjelmistohommaa tulee joskus sielläkin harrastettua.”