Vähemmän on vähemmän!

 

Erilaisten mallien hyödyntäminen toisista CAD-ohjelmista tai 3D-kirjastoista kuuluu oleellisena osana tämän päivän laitossuunnittelun kulkuun. Muun muassa laitteet, varusteet ja rakennukset on helppo napata omaan kokoonpanoon referenssiksi joko suoraan sopivassa tiedostomuodossa tai tiedostokäännösten kautta. Näin jokaista kappaletta ei tarvitse mallintaa itse. Aikaa säästyy, eikö niin?

Työpaikkablogi

Kesäkuu 2019
Mikko Rupponen

Tiedostojen kääntäminen jo itsessään on välillä hermoja kiristävää ja verenpainetta nostattavaa. Työkoneen tuuletin huutaa, oravanpyörä pyörii ruudulla, käännös kestää ja tehokas työaika hupenee kuin siivillä. Vinkkinä kaikille tiedostokäännöksiä tekeville, kannattaa asentaa tai asennuttaa paikallinen Vertex-ohjelma verkkoversion rinnalle ja tehdä käännökset sillä. Samalla voit yhä jatkaa suunnittelua verkkoversiolla.

Jännitys tiivistyy ja käännetty malli piirtyy viimein ruudulle. Ensimmäinen järkevä teko on tallentaa malli heti arkistoon tai tiedostona talteen. Sen jälkeen voikin tarkastella lopputulosta, joka hyvin usein on äärimmäisen tarkka malli muttereineen, pultteineen ja aluslaattoineen. Kerran vastaan tuli malli, josta löytyi myös metrikaupalla kettinkiä. Laitossuunnittelijan näkökulmasta kaikki tämä sankotavara on tarpeetonta ja kuormittaa muutenkin isoa mallia tarpeettomasti. Kaikki se säästetty aika tuntuu valuvan hukkaan suunnitteluvaiheessa, kun tarkat mallit syövät koneen suoritustehoa. Kunpa tästä silpusta pääsisi helposti eroon! Jokaisen mutterin metsästys ja poistaminen isosta mallista on kuitenkin toivoton urakka.

Viimeisimmän Vertex G4Plant 2019 –versiopäivityksen mukana ohjelmaan ilmestyi edellä mainittuun ongelmaan ratkaisu, joka kantaa nimeä Tarkan mekaniikkamallin yksinkertaistaminen. Oma ehdotukseni tämän toiminnon nimeksi oli Massatuhoaja, mutta se ei selvinnyt jatkoon jostain syystä. Tällä uudella työkalulla suunnittelija pääsee siivoamaan tuodusta mallista pienellä vaivalla kaiken tarpeettoman kuten liitoskomponentit ja koneiden sisällä olevat hienoudet. Näin malliin jää jäljelle vain laitos- ja layout-suunnittelussa tarvittavat oleelliset asiat. Tuosta lähdetään, tuohon liitytään ja tuon verran se vaatii tilaa tehtaan lattialla. Vähemmän on vähemmän!

Joko innostuit? Aja päivitykset ja käy itse kokeilemassa. Käy myös lukemassa toukokuun uutiskirjeemme aiheesta. Tarkan mekaniikkamallin yksinkertaistajan eli kavereiden kesken Massatuhoajan virallinen julkistustilaisuus on marraskuussa Vertex-päivässä. Nähdään ja kuullaan viimeistään siellä, mutta nautitaan sitä ennen kesästä ja kesälomista.