Tekniikkaa, teekkareita ja humanisti

 

Aloitin tällä viikolla kesätyöt Vertexillä yhdentoista muun kohtalotoverin kanssa. Osa on ollut täällä aiemminkin töissä, mutta monille tämä on ensimmäinen Vertex-kesä. Kesätyöntekijöissä on ainakin tietotekniikan, tuotantotalouden ja teknis-luonnontieteellisen opiskelijoita. Opiskelen itse suomen kieltä ja muun muassa viestintää, joten erotun hiukan joukosta. Töihini kuuluu sisällöntuotantoon liittyviä tehtäviä ja tutustun Vertexin tuotteista erityisesti G4-mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon, jonka käyttämiseen tuotan ohjevideoita.

Työpaikkablogi

Toukokuu 2020
Veera Louhivuori

Valtaosalla vertexläisistä on insinööritausta ja yhteyksiä Hervannan kampukselle. Humanisti on kuulemma pieni harvinaisuus, mutten silti ole ensimmäinen lajini edustaja täällä. Vaikuttaa siltä, että Vertexillä kaikenlaiset näkemykset otetaan huomioon ja niitä pidetään arvokkaina. Erilaisia vahvuuksia on erilaisissa tehtävissä ja kaikki ovat innostuneita työstään. Työkavereiden kanssa jutellessa kävi ilmi, että humanistinäkökulma on täällä jopa toivottu asia, sillä insinööriyhteisössä voi toisinaan olla vaikea katsoa asioita ”ulkopuolisen” näkökulmasta.

Työmatkoilla on saanut nauttia kevätauringosta

Ensimmäiseen työpäivään kuului työpaikkaan, tiloihin ja työkavereihin tutustumista. Aloitimme päivän esittäytymiskierroksella ja lähdimme sen jälkeen tutkimaan taloa. Kävimme toimiston jokaisella työpisteellä ja kymmenien kädenpuristusten jälkeen nimet ja kasvot eivät välttämättä yhdistyneet muistissani vielä toisiinsa, mutta olo oli oikein tervetullut. Uutta asiaa riittää opittavaksi ja se onkin osa tämän työpaikan kiehtovuutta. Tuntemattomuuksia liittyy tosin muutaman kesätyöntekijän mukaan työnkuvaankin: ei ole vielä selvää, mitä kaikkea he täällä tulevat tekemään. Ensimmäiset työpäivät kuluivat heillä ohjelmiin tutustuessa ja uuden tiedon sulattelemisessa, joten hyvään alkuun on päästy.

Jossain vaiheessa työpaikkakierrosta pysähdyimme kahville ja työkaverit kertoivat yrityksen perustajilta kuulemiaan tarinoita Vertexin värikkäästä historiasta. Silloisen Lujuustekniikka Oy:n työntekijät ovat esimerkiksi viettäneet viikon jäätiköllä suksia testaamassa. Sivusimme myös Vertex-nimen taustaa. Vertex merkitsee kärkeä tai huippua. Sitä käytettiin aluksi Lujuustekniikka Oy:n tuotteiden nimissä, mutta lopulta Vertexistä tuli myös yrityksen nimi, sillä se oli saanut hyvän maineen ja sen lausuminen on helppoa myös suomen kieltä taitamattomalle.

Toisena työpäivänä töihin ei enää jännittänyt tulla. Aamuni alkoi työtuolin säätämisellä ja siinä hässäkässä housuni repesivät. Siitä en nauttinut. Päivässä oli onneksi paljon positiivistakin: työkavereiden kasvot näyttivät jo tutummilta, järjestelin työpisteeni omaan käyttööni sopivaksi ja toimiston tavat ja rutiinit alkoivat vähän hahmottua. Tutustuin kahvihuoneen palapeliharrastukseen ja opin paljon Vertexin käytännöistä intran ja työkavereiden avulla.

Lämmin työyhteisö on tullut puheeksi niin työhaastattelussa kuin kahvitauollakin ja avoin tunnelma on aistittavissa jokaisessa huoneessa. Ilmapiiri on perhemäinen: apua saa aina pyytää keneltä tahansa ja jos joku ei osaa auttaa, tietää hän jonkun, joka voisi osata. Tällaiseen työyhteisöön on tekniikkataustattoman humanistinkin mukava sujahtaa mukaan.