Vertexin opiskelijapolulla, osa 1: Juhana Rajala

 

Vertexillä on pitkä historia ohjelmistojen kehittämisestä  ja tulevina vuosina tarvitsemme paljon uutta osaamista taloon. Tästä syystä kasvatamme ja kehitämme systemaattisesti Vertex-ohjelmistokehitykseen nuoria osaajiamme tulevaisuuden huippuammattilaisiksi. Apuna tässä toimii Vertexin opiskelijapolku, jonka kautta moni Vertex-nuori on kulkenut aina kesätöistä alkaen vakituiseen työpaikkaan saakka. Vertex-opiskelijapolku alkaa useimmiten keväällä, kun nuori saa kesäksi töitä meiltä. Monet jatkavat kesän jälkeen tuntitöissä noin päivän tai kaksi viikossa opiskeluiden ohessa. Nuoren valmistuminen on meille kunnia-asia, joten opiskelu on tuntitöitä tehdessä aina etusijalla. Diplomitöitä on meille tehty noin nelisenkymmentä ja kandin töitäkin muutamia.

Työpaikkablogi

Tammikuu 2021
Merja Mäkelä

Starttaamme nyt blogisarjan, jossa haastattelen muutamaa opiskelijapolkua kulkenutta nuortamme.

Blogisarjan ensimmäisessä osassa tutustumme Juhana Rajalaan, jonka Vertex-ura alkoi 2018. Kone- ja tuotantotekniikkaa ohjelmistotuotanto-painotteisesti opiskellut Juhana huomasi kotimaisen ja vieläpä hervantalaisen CAD-tuotteita valmistavan yrityksen hakevan kesätyöntekijöitä. Juhana kertoo olleensa alunperin kiinnostunut CAD-mallinnuksesta ja -ohjelmista perinteisen koneteekkarin tapaan, mutta sitten hän hurahti koodaukseen. Juhana pääsi haastattelun kautta meille ja työt alkoivat toukokuussa 2018 G4-kehitystiimissä. Monen Vertex-nuoren tavoin Juhana jatkoi kesän jälkeen tuntityöntekijänä n. 10h viikossa. Toisena Vertex-kesänään hän siirtyi Flow-tiedonhallintatuotteen kehityksen pariin. Hän teki myös aiheeseen liittyen kandintyön. Työ käsitteli SolidWorks CAD-ohjelman liittämistä Vertex Flow-tuotteeseemme. Työ sisälsi niin selvitystyötä, prototyypitystä kuin itse tuotteen kehitystäkin.

Tällä hetkellä Juhana on diplomityövaiheessa ja vakituisessa työsuhteessa meillä. Diplomityön aiheena on koneoppimisen hyödyntäminen dokumenttimassojen luokittelussa ja kategorisoinnissa. Työn tarkoituksena on minimoida manuaalisesti syötettävän tiedon tarve ja seuloa tuo tieto sen sijaan suoraan dokumenttien sisältä. Diplomityöaihe tukee mukavasti Juhanan Robotics-pääaineopintoja sekä Vertexin tulevaisuuden pilvipalvelusuunnitelmia. Valmistuminen häämöttää kesällä 2021.

Juhanalle on tärkeää, että hän on saanut työskennellä opintojen ohessa joustavasti ja opinnot edellä. Kursseilla käsiteltyjä teorioita on päässyt soveltamaan käytännössä Vertexin eri tuotteiden parissa ja samalla työt ovat auttaneet myös opinnoissa menestymistä. Juhana kertoo, että työssä parasta on päästä näkemään oma kädenjälki Vertexin tuotteissa sekä se, että omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan pääsee oikeasti hyödyntämään.  Vastuullisia tehtäviä saa hoitaakseen, mikäli niistä on kiinnostunut. Juhana on esimerkiksi päässyt mukaan uusien tuotteiden ideointi- ja kehitysprosesseihin, tekemään projektinhoitoon liittyviä tehtäviä ja luomaan pohjaa yritykselle täysin uusien tekniikoiden parissa.

Oman osaamisen kehittäminen on Juhanalle tärkeää. Hän on päässyt töiden puolesta oppimaan lukuisia uusia ohjelmointikieliä ja -tekniikoita. Vaikka hänen opintonsa ovat keskittyneet vahvasti matalan tason kieliin ja tekniikoihin, on hän töiden puolesta kehittynyt myös korkeamman tason kielissä ja saanut paljon Full stack -kokemusta. Uutena haasteena Juhanalla on keväällä diplomityön lisäksi Microsoft Azure sertifiointi -koulutus, johon hän lähti uteliaisuudella mukaan, kun pyydettiin.

Tulevaisuudessa ja diplomityönsä tehtyään Juhana haluaa jatkaa osaamisensa kehittämistä ja haastavien tehtävien parissa työskentelyä. Niitä kumpaakin on luvassa Vertexillä!