Konetekniikasta ohjelmistokehitykseen – Joonas Hyvärinen on kasvanut teekkarista ohjelmistokehityksen asiantuntijaksi

Vuonna 2018 Tampereen yliopistolla konetekniikkaa opiskeleva Joonas Hyvärinen ei ollut koskaan kuullutkaan Vertexistä. Hän oli opiskellut vasta pari vuotta, ja työkokemusta oli karttunut lähinnä kesäisistä huoltotöistä tehtaalta. Keväällä 2018 Hyvärinen valmistautui palaamaan kesäksi töihin tuttuun ympäristöön, kunnes kuuli parin kaverinsa puhuvan Vertexistä – Tampereen Hervannassa sijaitsevasta ohjelmistotalosta.

– Kuulin Vertexistä ensimmäistä kertaa, kun pari kaveriani suunnitteli hakevansa kesätöihin tänne. Olin alustavasti suunnitellut palaavani vanhaan työpaikkaani kesäksi, mutta päädyin kuitenkin laittamaan hakemusta sisään, Hyvärinen kertoo.

Nuori koneteekkari ei ollut erityisen aktiivisessa työnhaussa, eikä hän lähettänyt keväällä kuin yhden hakemuksen Vertexin hakemuksen lisäksi. Hyvärinen oli jo ensimmäisten opiskeluvuosiensa aikana tutustunut ohjelmistopuoleen, ja ala kiinnosti häntä todella paljon. Kiinnostus ja innostus alaa kohtaan palkittiin, ja Hyvärinen nappasi kesätyöpaikan Vertexiltä – ja niin nappasi myös hänen ystävänsä.

– Oli aika hauskaa, että pääsimme samaan aikaan tänne töihin, niin oli heti joku tuttu talossa, Hyvärinen kertoo.

Molemmat viihtyivät kesätyössään hyvin. Niin hyvin, että nyt neljä vuotta myöhemmin molemmat työskentelevät edelleen Vertexillä.

 

Tekoäly mukaan Vertexin tuotteeseen

Hyvärinen liittyi Vertexillä tiimiin, joka vastaa mekaniikkasuunnitteluohjelman kehityksestä. Aluksi hän oli hieman huolissaan, miten pääsisi töihin kiinni hieman poikkeavalla koulutustaustallaan. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi.

– Pääsin aikalailla heti tekemään oikeita hommia ja hyvin tekemiseen kiinni. En joutunut mihinkään täytehommiin, Hyvärinen naurahtaa.

Ensimmäisenä kesänä Hyvärisen työt koostuivat lähinnä C++ -kehityksestä, tarkemmin suunnitteluohjelman uusien ominaisuuksien suunnittelusta, toteutuksesta ja testauksesta. Kesän jälkeen hän jäi osa-aikatöihin ja palasi taas seuraavana kesänä täysipäiväisesti mukaan tiimiin. Kun opinnot alkoivat lähestyä loppuaan, tarjoutui Vertexiltä mahdollisuus diplomityön tekemiseen.

– Erikoistuin maisterivaiheessa robotiikkaan ja ohjelmistosuunnitteluun sekä tekoälyyn. Diplomityössäni pääsin toteuttamaan Vertexille firman ensimmäisen tekoälyä hyödyntävän projektin.

Diplomityössään Hyvärinen suunnitteli ja toteutti koneoppimiseen pohjautuvan tekoälyjärjestelmän, joka ennustaa kappaleiden geometristen muotojen pohjalta millaiset kokoonpanoehdot niiden välille sopivat. Ominaisuus saatiin käyttöön Vertexin ohjelmaan viime talvena.

– Diplomityötä oli mukava tehdä täällä. Vertex tuki aiheen muodostamisessa, mutta sain myös käyttää paljon omaa luovuuttani, Hyvärinen kertoo.

 

Tulevaisuuden sovellutuksia ja kehityshankkeita

Hyvärinen valmistui syksyllä 2021 ja on siitä lähtien työskennellyt Vertexillä täysipäiväisesti. Hän on edelleen osa samaa kehitystiimiä, mutta tehtävänkuva on vuosien varrella laajentunut huomattavasti. Mukaan on tullut runsas kattaus erilaisia työtehtäviä.

– Olen ollut mukana mm. innovoimassa tekoälylle tulevaisuuden sovellutuksia ja ollut mukana käyttäjädatan kehittämisprojektissa. Olemme myös kollegani kanssa luoneet koodaukseen uutta tyyliopasta, Hyvärinen paljastaa.

Tyylioppaan ideana on tehdä koodista helpommin luettavaa ja tarjota selkeät ohjeet koodin kirjoittamiseen.

– Vertexin pitkän historian aikana ihmisillä on ollut paljon erilaisia koodaustyylejä ja -käytäntöjä. Jatkossa tyylioppaan pohjalta kirjoitetusta koodista tulee säännönmukaisempaa ja selkeämpää. Tämä helpottaa koodin lukemista ja ymmärtämistä – erityisesti kun joku toinen lukee sitä itse kirjoitettua koodia, tai kun joutuu itse palaamaan oman koodin pariin jopa vuosia myöhemmin.

Hyvärinen on nauttinut Vertexillä siitä, että on päässyt mukaan hyvin vaihteleviin projekteihin. Sitä kautta hän on päässyt hyödyntämään omaa osaamistaan ja luovuuttaan laajasti.

– On ollut kiva olla mukana uusissa kehityshankkeissa. Nyt vastavalmistuneena omaan osaamiseen kuuluu paljon moderneja tekniikoita ja on kiinnostavaa päästä hyödyntämään tätä osaamista ja joskus jopa opettamaan muita.

 

Yhdessä oppien

Mielenkiintoisten projektien lisäksi Hyvärinen on pitänyt Vertexin ilmapiiristä. Tunnelma yrityksessä on rento ja auttavainen. Hyvärinen itse on viihtynyt pääosin etätöissä, mutta on silti kokenut Vertexin ilmapiirin ja avunsaannin mutkattomaksi.

– Täällä on aina saanut apua, ja on ollut erittäin helppo kysyä neuvoa. Erityisesti opiskeluaikana se oli todella arvokasta.

Hyvärinen pitää siitä, että Vertex on sujuva sekoitus kokeneita osaajia sekä nuorempia tekijöitä. Nuoremmilta osaajilta löytyy tietotaitoa moderneimmista sovellutuksista, kun taas kokeneemmilla ohjelmistokehittäjillä on paljon vuosien saatossa kertynyttä osaamista. Kaikkien osaamista arvostetaan, ja työntekijät oppivat jatkuvasti toinen toisiltaan.

– Toisiltamme oppiminen toteutuu täällä erinomaisesti, Hyvärinen päättää.