Olet aloittamassa Vertex BD -ohjelman käyttöä ja haluat oppia hallitsemaan hyvin ohjelman perustoiminnot.

Tavoite
Opit Vertex BD -rakennussuunnitteluohjelman kannalta oikeita työtapoja tuottaen tarjous-, lupa- sekä työsuunnitelmat perusmuodossaan.

Kurssipaikka: Vertex Systems, Tampere

Kurssin kesto ja hinta
Kesto: 3 päivää
Hinta: 1070 euroa + alv.
Hinta sisältää kurssimateriaalin, kahvit ja lounaat.

Esitiedot
Windowsin perustiedot, rakennussuunnittelu- ja/tai piirtokokemusta.

Kurssilla käsiteltävät asiat
Kurssilla tutustut Vertex BD:n käyttöliittymään. Perehdyt ohjelman perustoimintoihin ja harjoittelet esimerkkirakennuksen mallintamisen. Opettelet käyttämään seinä-, lattia-, kattotoimintoja sekä komponenttikirjastoja. Perehdyt valmiiden kuvapohjien päivittämiseen, omien kuvien tuottamiseen mallista sekä tulostustoimintoihin. Kurssilla käydään lyhyesti läpi myös 2D piirustustoiminnot.

Lisätietoja
myynti(at)vertex.fi

Tarkka kurssisisältö

1. PÄIVÄ
1. Vertex BD hakemistorakenne (Custom/System)
Tutustutaan Vertex BD:n hakemistorakenteeseen. Opitaan mitä eroa on System- ja Custom-hakemistoilla.

2. Vertex BD käyttöliittymä (Toolbar, Helpit, Manuaalit)
Käydään läpi ohjelman käytön kannalta oleelliset toiminnot sekä tutustutaan Windows-tyyliseen käyttöliittymään.

3. Perustoiminnot (Drafting-menu)
Käsitellään viivan piirtotavat, hakutoiminnot ja koordinaattien syöttötavat. Käydään läpi viivojen valinta-, poisto-, trimmaus-, monistus- sekä muokkaustavat. Lisäksi opetellaan tekstien ja mittojen lisäys.

4. Rakennuksen suunnittelu: Päätoiminnot (Architectural menu)
Opitaan projektin perustaminen sekä täytetään projektiin liittyvä projektitietokortti. Käydään läpi projektin perusparametrit ja opitaan kuvamalliparien käsittely sekä niiden käyttötarkoitus rakennussuunnittelun kannalta.

5. Seinän piirto (Wall menu)
Opitaan lisäämään parametrisia ulkoseinä-, väliseinä- ja perustusseinärakenteita malliin sekä muokkaamaan niiden ominaisuuksia. Tutustutaan myös muihin seinätoimintoihin. Trimmataan seinää pintaan sekä yhdistetään nurkkia, leikataan seiniä, venytetään ja yhdistetään seiniä toisiinsa.

6. Parametrinen talomalli (Constraints menu)
Lisätään rakenneosien välisiä ehtoja, joita apuna käyttäen mallin muokkaaminen helpottuu ja nopeutuu. Ehtojen käsittelyä ja lisäystä käydään läpi myös mallinnuksen edetessä koko kurssin ajan.

2. PÄIVÄ
1. Ikkunat ja ovet
Opitaan ikkunoiden ja ovien lisäys-, muokkaus- ja siirtotoiminnot. Lisätään ikkunoita ja ovia seinään, kopioidaan ikkunoita ja ovia seinältä toiselle. Tutustutaan ikkuna- ja ovikirjastojen mallien muokkaamiseen parametrien kautta. Opitaan lisäämään ja poistamaan ikkunan- ja ovenpielilautasettejä sekä ikkunoiden ristikoita.

2. Portaat, hormit, kalusteet yms. makrot
Käydään läpi komponenttikirjastot, mistä löytyy esimerkiksi savupiiput sekä opitaan niiden sijoittaminen 2d-kuvaan ja/tai 3d-malliin. Tutustutaan myös varioituvien makrojen ominaisuuksiin ja esimerkiksi miten makrojen ominaisuuksia voidaan muokata

3. Ala-, väli- ja yläpohjat
Opitaan lisäämään ala-, väli- ja yläpohjarakenteita sekä muokkaamaan niiden rakenteita tarvittaessa. Tutustutaan lattian, välipohjan ja sisäkaton ominaisuuksiin sekä vaakarakenteiden muokkaustyökaluihin. Muokataan rakenteiden muotoa lisäämällä pisteitä, siirtelemällä reunoja, muokkaamalla kerroksia yksittäin tai koko rakenteen osalta yhdellä kertaa.

4. Katto
Opitaan lisäämään vesikattorakenne ja tutustutaan kattorakenteiden parametreihin sekä tutustutaan vaakarakenteiden muokkaustyökaluihin katon osalta. Siirretään katon reunoja ja tutustutaan räystäslinjojen merkkaustyökaluihin. Tutustutaan kattolyhdyn lisäys -työkaluun.

5. Rakennusosien piilotus
Opitaan käyttämään rakennusosien piilottamista piilotusryhmiä hyväksi käyttäen 2d-kuvassa sekä 3d-mallissa.

3. PÄIVÄ
1. Koristelaudat
Opitaan lisäämään otsa-, räystäs- ja nurkkalaudat. Opitaan niiden poistaminen ja työstäminen profiilityökaluja apuna käyttäen.

2. Profiilityökalut (ARK palkit ja pilarit)
Opitaan lisäämään pilareita ja palkkeja profiilityökalulla. Tutustutaan profiilien muokkaamiseen profiilien työstötyökaluilla. Venytetään, leikataan, yhdistetään ja trimmataan profiileita. Tutustutaan lovien lisäämiseen profiileihin sekä profiilien kuvaustekstien ja luetteloiden tekemiseen.

3. Rakennusosien piilotus
Opitaan käyttämään rakennusosien piilottamista piilotusryhmiä hyväksi käyttäen 2d-kuvassa sekä 3d-mallissa.

4. Huonemerkinnät
Opitaan huonemerkintöjen luominen pohjakuvaan sekä huonetunnusten muokkaaminen. Tutustutaan huoneen materiaalien muokkaukseen sekä huonekortin määrittelyyn. Sekä opitaan rakennuksen pinta-alojen laskenta ja lämmöneristysselvityksen tekeminen automaattisesti.

5. Kuvien tuottaminen
Opitaan luomaan pohjakuva-, julkisivu- ja leikkauspiirustuksia. Opitaan käyttämään valmiita kuvapohjia ja tekemään omia kuvapohjia. Tutustutaan korkeusmerkintöjen lisäämiseen sekä kuvien editointiin ja mittakaavojen vaihtoon. Opitaan tulostaminen paikalliseen oletustulostimeen sekä PDF-muodossa tiedostoon.

6. Mallissa liikkuminen, näkymät
Opitaan liikkumaan 3d-mallissa ja tekemään 3d-näkymiä mallista rakennuksen ulkopuolelta sekä sisäpuolelta.

Koulutuspäivät

Kurssinro    Pvm                 Pv          Kesto
3511             15.-17.4.            ma-ke       3 pv

Ilmoittautuminen:
Täytä alla oleva kaavake tai lähetä sähköpostia kurssit@vertex.fi.

Ilmoittaudu viimeistään kaksi viikkoa ennen kurssin ajankohtaa. Saat vahvistuksen ilmoittautumisestasi lähipäivinä sähköpostiisi.

Opiskelijat: Jos olet päätoiminen yliopisto- tai ammattikorkeakouluopiskelija, saat tämän kurssin maksutta. Ilmoita sähköpostiosoitteena voimassa oleva oppilaitoksen sähköpostiosoitteesi sekä Yritys/Oppilaitos -kohdassa oppilaitoksesi nimi.

Peruutukset:
Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen peruutettavasta kurssivarauksesta veloitamme puolet kurssin hinnasta.
Kurssi järjestetään, jos ilmoittautuneita osallistujia on vähintään kolme.

Yhteydenotot kursseihin liittyen: kurssit@vertex.fi

Huom. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla.

Valitse kurssi, jolle haluat osallistua (Huom! Ilmoittautuminen päättyy 2 viikkoa ennen kurssin alkua)

11 + 10 =