3D-tulostamisella nopeutta ja kustannustehokkuutta

 

Kolmiulotteinen tulostaminen on jatkuvasti kasvava ala, josta on hyötyä muun muassa suunnittelijan ja asiakkaan välisessä viestinnässä, testauksessa  ja puuttuvien varaosien valmistuksessa.

Asiantuntija-artikkeli

Huhtikuu 2022
Jouni Ahola
Vertex Systems Oy

vekaplan vertex

Teknologian kehittyminen tarjoaa jatkuvasti uusia käyttökohteita ja mahdollisuuksia 3D-tulostamiselle. Nykyään 3D-tulostusta hyödynnetään paljon testikappaleiden ja pienoismallien valmistuksessa.

Tulostus on loppumateriaalia nopeampi ja kustannustehokkaampi tapa toteuttaa prototyyppi, mikä säästää asiakkaalta aikaa ja rahaa. Jopa lujuuksia voidaan testata 3D-prototyypillä.

Usein tuotteista myös tehdään monia versioita, jotka on kustannustehokasta valmistaa 3D-tulostuksella. Näin tulostus hyödyttää varsinkin uusien tuotteiden valmistajia, jotka voivat testata tuotetta laajasti ennen suuren tuotannon aloittamista.

– Prototyyppi havainnollistaa tuotetta asiakkaalle erinomaisesti, mikä auttaa lopullisen tilauksen teossa. Myös meidän suunnittelijoiden on helpompi kertoa tuotteesta asiakkaalle prototyypin kuin kaksiulotteisen mallin tai kuvan avulla, Vertex Systemsin kouluttaja Jouni Ahola kertoo.

Vertex 3d cad mekaniikkasuunnittelu

 

Mallintaja tulostaa puuttuvankin osan

Yksi yleinen käyttötarkoitus 3D-tulostukselle on varaosien valmistus. Moniin sellaisiin laitteisiin, joihin ei enää myydä varaosia, voidaan osat valmistaa 3D-tulostamalla. Tulostamalla uuden varaosan kuluneen tai rikki menneen tilalle pidentää tuotteen, kuten auton tai kodinkoneen, käyttöikää ja säästää näin materiaaleja ja myös luontoa.

 – Tällöin usein tarvitaan korvattava osa tai edes osa siitä, jotta tuotetta ei tarvitse mallintaa arvioiden perusteella. Joskus alkuperäinen osa voi olla kadonnut kokonaan, ja silloin vaaditaan paljon 3D-mallinnustaitoa, Ahola kertoo.

Vaikka 3D-tulostuksen suosio kasvaa koko ajan, ala koskettaa vielä pitkälti vain teknisen alan osaajia. Tulostimen käyttäminen vaatii usein mallinnustaitoa, johon tarvitaan taitoa käyttää CAD-ohjelmia, kuten Vertexiä.

– 3D-tulostuksen yleistymistä hidastaa hieman, että sen käyttö vaatii mallinnustaitoa, jota löytyy lähinnä meiltä teknisen alan ammattilaisilta, Ahola kertoo.

– Internetistä löytyy kyllä monia eri kirjastoja, joista malleja voi ladata ilmaiseksi tai maksua vastaan, mutta useimmiten on tehtävä malli itse tai tilattava 3D-mallin suunnittelu.

Vertex 3d cad mekaniikkasuunnittelu

CAD-ohjelma apuna suurten tuotteiden tulostamisessa

Suurempia 3D-tulosteita voidaan toteuttaa siten, että tulostetaan osia, jotka sitten kootaan yhteen.

 – Tällaisessa valmistustavassa valmistettavan tuotteen malli pilkotaan pienempiin tulostettaviin osiin. Suuren kappaleen voi pilkkoa pienempiin osiin esimerkiksi CAD-ohjelmalla.

 3D-tulostuksia voidaan valmistaa jo useista eri materiaaleista, kuten monista muoveista ja metalleista alumiinista ruostumattomaan teräkseen. Esimerkiksi muovisten komponenttien valmistaminen 3D-tulostuksella voi auttaa myös komponenttipulaan.

 Materiaalin käyttö kehittyy jatkuvasti, ja tulostuksia voidaan tehdä yhä vahvemmista materiaaleista, mikä kehittää tuotteen testaamista entisestään.

 

Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä. Mietitään yhdessä miten voisimme parantaa teidän yrityksenne tuottavuutta nykyaikaisilla työkaluilla.

Timo Peura
Vertex-asiantuntija
040-8600940
etunimi.sukunimi@vertex.fi

Timo Peura

Vertex Systems on suomalainen suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja. Vertex-ohjelmistojen avulla nopeutat suunnittelua, vähennät suunnitteluvirheitä ja parannat tuottavuutta. Tutustu Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon.

Lataa uusin e-kirjamme Teollisuus 4.0 tulee – oletko valmis?

Lue lisää

Ohjelmistorobotti auttaa purkamaan rutiinityökuormaa

Ohjelmistorobotti auttaa purkamaan rutiinityökuormaa

Ohjelmisto- ja toimistorobotit pystyvät suorittamaan toimistotyön rutiinitehtäviä tehokkaasti ja samalla vapauttamaan ihmisiä aivotyöhön. Tietoliikenneyhtiö Elisan teknologiajohtaja Ville Raution mukaan koneälyn korvaajiksi toimistoroboteista ei kuitenkaan vielä ole.

Teräksenlujaa suunnittelua

Teräksenlujaa suunnittelua

Ruostumattomia säiliöitä eri toimialoille suunnitteleva Tankki Oy räätälöi kaikki tuotteensa asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä asettaa erityisiä vaatimuksia suunnitteluohjelmistolle. “Suunnitteluohjelmiston tärkein ominaispiirre on kuitenkin helppo määritellä. Se on helppokäyttöisyys”, toteaa Tankki Oy:n tekninen päällikkö Antti Sunell.

Työvaiheiden automatisoinnilla kustannustehokkuutta

Työvaiheiden automatisoinnilla kustannustehokkuutta

”Työvaiheiden automatisoinnilla saadaan siirrettyä perussuunnittelun kuormaa pois suunnittelijoilta. Tällöin jää enemmän aikaa sellaisen työn tekemiseen, joka on asiakaskohtaisempaa ja spesifimpää, eli vaativampaa”, kertoo Vertex Systemsin ohjelmistoasiantuntija Heikki Käsnänen.