Tekoälykehitys on täydessä vauhdissa Vertexillä

 

Vuonna 2021 Vertexin tekoälykehitys polkaistiin käyntiin kahden diplomityön voimalla. Toisen diplomityön tekijä, Vertexillä työskentelevä Joonas Hyvärinen, arvioi, että tekoäly tulee muuttamaan merkittävästi CAD-pohjaisilla ohjelmistoilla tehtävää suunnittelua lähivuosina.

Asiantuntija-artikkeli

Elokuu 2023
Joonas Hyvärinen
Software Developer

Vertex Ajassa blogi

Ohjelmistosuunnittelija Joonas Hyvärisen vuonna 2021 Vertexille tekemä diplomityö käsitteli koneoppimista ja erityisesti sitä, miten koneoppimista voidaan hyödyntää kappaleen geometrisen muodon tulkitsemisessa sekä kuinka koneoppimisen perusteella voidaan päätellä, kuinka kappaleet voisivat yhdistyä toisiinsa. Tämän tiedon pohjalta puolestaan olisi mahdollista automatisoida suunnittelua.

Yksi Hyvärisen lopputyössä tutkimista ongelmista oli, miten CAD-malleista saadaan dataa, joka soveltuisi käytettäväksi neuroverkoissa.

”Neuroverkot ovat kriittisiä siinä, millaista dataa niiden koulutuksessa käytetään, joten asiaa oli tutkittava tarkasti”, Hyvärinen kertoo.

”Päädyimme käyttämään muun muassa paljon kuvantunnistuksessa hyödynnettävää konvoluutioneuroverkkomallia. Lopputuloksena saatiin toimiva malli, joka pystyy reaaliajassa päättelemään kappaleiden muodoista niiden välille sopivat kokoonpanoehdot. Tämä malli on ollut uutena toiminnallisuutena Vertexin ohjelmistoissa mukana viime talvesta alkaen.”

Vertex 3d cad mekaniikkasuunnittelu

Tekoäly mullistaa CAD-ohjelmistojen käytön

Hyvärinen luettelee potentiaalisia tapoja, joilla tekoäly voi tulevaisuudessa mahdollisesti helpottaa kaikkien Vertex-käyttäjien arkea.

”Pystymme tekoälyllä analysoimaan toistuvia työvaiheita, joita asiakkaan prosesseissa on. Näitä työvaiheita pystytään virtaviivaistamaan ja siten vähentämään toisteisia työvaiheita. Tekoälyn avulla voi myös helpottaa jo tehdyn suunnittelutyön uudelleenkäyttämistä valtavien datamassojen aikakaudella.”

Hyvärinen kertoo, että tekoälyn avulla on myös mahdollista ottaa huomioon suuria määriä erilaisia parametrejä ja generoida automaattisesti drafteja reunaehtojen perusteella, mikä helpottaa manuaalista suunnittelua.

”Sekä Vertex että muut CAD-pohjaiset ohjelmistot kulkevat tällaista kehitystä kohti. CAD-maailman trendeissä viimeisen parin vuoden aikana tekoäly on ollut jatkuvasti enemmän esillä. Datan määrä ja laatu ovat tärkeässä asemassa ja CAD-pohjaisissa järjestelmissä dataa on hyvin saatavissa.”

Tekoälyosaaminen vaikuttaa Vertexillä myös rekrytointeihin. Osaajille on kysyntää.

”Nyt on juuri käynnistymässä kaksi uutta diplomityötä, jotka tulevat liikkumaan tekoälyn saralla. Tekoälyn opettaminen yliopistoissa on lisääntynyt, joten meillekin tulee koko ajan uutta väkeä, jolla on alan osaamista. Se puolestaan tarkoittaa, että olemme valmiita ottamaan tulevaisuuden haasteet vastaan. ”

 

Vertex Systems hyödyntää ohjelmistossaan tekoälyä. Lue Joonas Hyvärisen blogi-kirjoituksesta, miten hänen Vertex Systems’ille tekemänä diplomityönään syntyi koneoppimiseen perustuva sovellus, jolla luokitellaan kokoonpanoehtoja CAD-mallien geometristen ominaisuuksien perusteella. 

Joonas Hyvärinen
Software developer

Timo Peura

Vertex Systems on suomalainen suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja. Vertex-ohjelmistojen avulla nopeutat suunnittelua, vähennät suunnitteluvirheitä ja parannat tuottavuutta. Tutustu Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon.

Lataa uusin e-kirjamme Teollisuus 4.0 tulee – oletko valmis?

Lue lisää

Teollisuus 4.0. tulee –  oletko valmis?

Teollisuus 4.0. tulee – oletko valmis?

Onko yrityksesi kiinni juoksija vai edelläkävijä edetessämme neljännen teollisen vallankumouksen aikaan? Jari Kaivo-ojan mukaan yritysten kannattaisi pysähtyä miettimään tarkasti, ovatko ne varautuneet riittävän hyvin uuteen digitaalisen vallankumouksen aikakauteen.

Dataa, tekoälyä ja hyppyjä tuntemattomaan

Dataa, tekoälyä ja hyppyjä tuntemattomaan

Dataa on nykyään maailma tulvillaan, mutta tieto on valtaa vasta, kun sitä osataan käyttää. Kyse on siitä, millä tavoin data ja analytiikka saadaan palvelemaan liiketoiminnan ja ihmisten tarpeita. “Voidaan kehittää vaikka minkälaisia malleja ja työkaluja, mutta se kaikki on turhaa, elleivät ihmiset ota niitä päivittäiseen käyttöön”, korostaa Outokummun digitaalinen strategi Kristiina Tiilas.