Teräksenlujaa suunnittelua

 

Ruostumattomia säiliöitä useille toimialoille suunnitteleva Tankki Oy räätälöi kaikki tuotteensa asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä asettaa erityisiä vaatimuksia suunnitteluohjelmistolle.

Asiantuntija-artikkeli

Marraskuu 2022
Antti Sunell
Tankki Oy

Jari-Matti Auttila

Tankki Oy:n tekninen päällikkö Antti Sunell toteaa, että säiliöiden suunnitteluun tarkoitetun suunnitteluohjelmiston tärkein ominaispiirre on helppo määritellä. Se on helppokäyttöisyys.

”Asiakkaan erikoisimmatkin toiveet täytyy pystyä toteuttamaan. Teemme säiliöitä, mutta samalla ne ovat usein myös prosessilaitteita, joihin liittyy usein monenlaisia erikoisvaatimuksia. Usein säiliöltä vaaditaan esimerkiksi jäätymisenestokykyä tai kykyä lämmittää ja jäähdyttää, riippuen ihan siitä, millaiseen tehtävään säiliö kulloinkin on tarkoitettu.”

Tankin toteuttamien säiliöiden sisältö voi olla monenlaista: ihmisen juotavaksi tarkoitettua, kuten maitoa tai olutta, tai kemiantuotteita, kuten liimaa tai liuottimia. Säiliöiden kokoluokatkin vaihtelevat yhdestä litrasta 700 kuutioon. Jälkimmäisessä säiliön halkaisija on seitsemän metriä.

 ”Se alkaa olla isoin kokoluokka, mikä saadaan omasta hallista pihalle. Muuten täytyy ovia ja karmeja leventää!”, Sunell sanoo.

Säiliöiden jäähdytys- ja lämmitystoiminnot toteutetaan usein tuplavaipoilla, joiden sisällä kulkee höyryä tai nesteitä, jotka lämmittävät tai jäähdyttävät säiliötä, tai sekä-että.

”Teemme säiliöihin myös lisätoimintoja, kuten sekoittimia ja vaihdemoottoreita, joilla säiliöissä olevaa tuotetta, kuten maitoa, puuroa tai kemian tuotteita, voidaan sekoittaa ja käsitellä. Joissain tapauksissa rakennamme asiakkaalle ohjauspaneeleita, joilla säiliötä käytetään.”

Suunnitteluohjelmistolta vaaditaan paljon

Lisäosien suunnitteleminen asiakkaan toiveiden mukaisesti asettaa suunnittelupuolelle paljon vaatimuksia. Käytettävän ohjelman täytyy ensinnäkin olla selkeä ja helppokäyttöinen. Vaatimusten täyttämisessä on auttanut se, että Tankki on tehnyt suunnitteluohjelmistonsa toimittajan Vertex Systemsin kanssa yhteistyötä jo 35 vuoden ajan, niistä ajoista, kun tamperelaisyritys vielä tunnettiin nimellä Lujuustekniikka Oy.

Kaksi yritystä tuntee toisensa tavat ja tarpeet. Molemmilla yrityksillä on myös sama toimintaperiaate; palvelu räätälöidään asiakkaan kulloisenkin tarpeen mukaisesti.

”Kaikki ohjelmistoversiot, mitä Vertexin historiassa on ollut, ovat olleet meilläkin käytössä. Vertex on kehittänyt myös omia ohjelmistojaan Tankin tarpeiden mukaan esimerkkinä räätälöity työnallelaitto kuvien siirtämiseksi tuotantoon.”

Tankin nykyisin käyttämään Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon on yrityksessä oltu Antti Sunellin mukaan enemmän kuin tyytyväisiä. Iso syy tähän on Vertexin Tankille toteuttama Vertex G4:ää hyödyntävä erillinen suunnitteluautomaatti.

”Sen avulla pystymme tekemään lähes valmiita malleja ja piirustuksia tuotantoomme. Tämän ansiosta meidän tarvitsee vain harvoin lähteä tyhjästä suunnittelemaan, olivatpa asiakkaan toiveet kuinka haastavia tahansa.”

Vertex auttaa ratkomaan ongelmia

Muutama vuosi sitten Tankki hankki oman laserleikkuukoneen, jota on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon. Laserkoneella on nykyään esimerkiksi tehty ja merkitty ennen talon ulkopuolelta tilatut säiliökilvet.

Vuoden 2022 keväällä vastaan tuli äkisti tenkkapoo, kun säiliön kilpeä varten laaditut tekstit piti saada muutettua viivoiksi, jotta lasermerkkaus onnistuisi paremmin. Käännös kirjainsymboleista viivasymboleiksi piti saada onnistumaan niin, että Vertex G4:ssä teksti pysyisi tekstinä, mutta Tankin omaan järjestelmään siirrettäessä teksti muuttuisi viivoiksi, jotta lasertekstauskone osaisi lukea tekstiä paremmin.

Antti Sunell päätti ottaa yhteyttä Vertexiin ja pyytää auttamaan miestä mäessä. Parissa päivässä Vertexillä koodattiin Tankille ominaisuus, jonka ansiosta lasertekstauskone pystyi laatimaan automaattikäännöksen sujuvasti.

”Olemme myöhemmin hyödyntäneet samaa koodia ja metodia muissakin merkkauksissamme. Tässä tapauksessa Vertex siis auttoi meitä ratkaisemaan jopa huomattavasti laajemman kysymyksen kuin sen, mihin alun perin tarvitsimme ratkaisua.”

Katso webinaari suunnittelun automaatiosta ja lue Vertex G4 -mekaniikkasuunnittelun ratkaisuista.

 

Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä niin jutellaan lisää! Voidaan hyödyntää yli 20 vuoden kokemustani suunnitteluautomaateista ja miettiä, sopisiko suunnittelun automatisointi ratkaisuksi myös teidän yrityksellenne.

 Jari-Matti Auttila
Vertex-asiantuntija
040 488 9058
etunimi.sukunimi@vertex.fi

Jari-Matti Auttila

Vertex Systems on suomalainen suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja. Vertex-ohjelmistojen avulla nopeutat suunnittelua, vähennät suunnitteluvirheitä ja parannat tuottavuutta. Lue lisää tuotekonfiguroinnista. Tutustu Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon, jota voidaan laajentaa suunnitteluautomaattiominaisuuksilla.

Lataa uusin e-kirjamme Teollisuus 4.0 tulee – oletko valmis?

Lue lisää

Tuotetiedonhallinta voi avata oven liiketoiminnan kasvuun

Tuotetiedonhallinta voi avata oven liiketoiminnan kasvuun

“Yrityksen kaikissa tärkeissä prosesseissa pitää pystyä kuljettamaan tietoa digitaalisesti prosessin eri vaiheissa läpi koko ketjun. Tiedon pitäisi myös olla helposti kaikkien sitä tarvitsevien saatavilla.  
Sitten kun asiat ovat yrityksessä näin hyvällä mallilla, alkaa tapahtua pieniä ihmeitä: aikaa, rahaa ja resursseja alkaa säästyä esimerkiksi turhien reklamaatioiden käsittelyltä”, kertoo Antti Sääksvuori.

Kyberturvattomuus on liiketoimintariski

Kyberturvattomuus on liiketoimintariski

”Digitaalisen turvallisuuden uhat ovat osa liiketoimintariskiä ihan samalla tavalla kuin likviditeettiriski tai häiriöt logistiikkaketjussa ovat liiketoimintariskejä”, kertoo Peter Sund Suomen kyberteollisuuden edunvalvontajärjestöstä. Yritysten kannattaakin tehdä riskiarvioita siitä, kuinka vakavan haitan yrityksen digitaalisissa palveluissa tai infrastruktuurissa tapahtuva häiriö voi aiheuttaa tuotannon jatkuvuudelle.

Ohjelmistorobotti auttaa purkamaan rutiinityökuormaa

Ohjelmistorobotti auttaa purkamaan rutiinityökuormaa

Ohjelmisto- ja toimistorobotit pystyvät suorittamaan toimistotyön rutiinitehtäviä tehokkaasti ja samalla vapauttamaan ihmisiä aivotyöhön. Tietoliikenneyhtiö Elisan teknologiajohtaja Ville Raution mukaan koneälyn korvaajiksi toimistoroboteista ei kuitenkaan vielä ole.