Teräksenlujaa suunnittelua

 

Ruostumattomia säiliöitä useille toimialoille suunnitteleva Tankki Oy räätälöi kaikki tuotteensa asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä asettaa erityisiä vaatimuksia suunnitteluohjelmistolle.

Asiantuntija-artikkeli

Marraskuu 2022
Antti Sunell
Tankki Oy

Jari-Matti Auttila

Tankki Oy:n tekninen päällikkö Antti Sunell toteaa, että säiliöiden suunnitteluun tarkoitetun suunnitteluohjelmiston tärkein ominaispiirre on helppo määritellä. Se on helppokäyttöisyys.

”Asiakkaan erikoisimmatkin toiveet täytyy pystyä toteuttamaan. Teemme säiliöitä, mutta samalla ne ovat usein myös prosessilaitteita, joihin liittyy usein monenlaisia erikoisvaatimuksia. Usein säiliöltä vaaditaan esimerkiksi jäätymisenestokykyä tai kykyä lämmittää ja jäähdyttää, riippuen ihan siitä, millaiseen tehtävään säiliö kulloinkin on tarkoitettu.”

Tankin toteuttamien säiliöiden sisältö voi olla monenlaista: ihmisen juotavaksi tarkoitettua, kuten maitoa tai olutta, tai kemiantuotteita, kuten liimaa tai liuottimia. Säiliöiden kokoluokatkin vaihtelevat yhdestä litrasta 700 kuutioon. Jälkimmäisessä säiliön halkaisija on seitsemän metriä.

 ”Se alkaa olla isoin kokoluokka, mikä saadaan omasta hallista pihalle. Muuten täytyy ovia ja karmeja leventää!”, Sunell sanoo.

Säiliöiden jäähdytys- ja lämmitystoiminnot toteutetaan usein tuplavaipoilla, joiden sisällä kulkee höyryä tai nesteitä, jotka lämmittävät tai jäähdyttävät säiliötä, tai sekä-että.

”Teemme säiliöihin myös lisätoimintoja, kuten sekoittimia ja vaihdemoottoreita, joilla säiliöissä olevaa tuotetta, kuten maitoa, puuroa tai kemian tuotteita, voidaan sekoittaa ja käsitellä. Joissain tapauksissa rakennamme asiakkaalle ohjauspaneeleita, joilla säiliötä käytetään.”

Suunnitteluohjelmistolta vaaditaan paljon

Lisäosien suunnitteleminen asiakkaan toiveiden mukaisesti asettaa suunnittelupuolelle paljon vaatimuksia. Käytettävän ohjelman täytyy ensinnäkin olla selkeä ja helppokäyttöinen. Vaatimusten täyttämisessä on auttanut se, että Tankki on tehnyt suunnitteluohjelmistonsa toimittajan Vertex Systemsin kanssa yhteistyötä jo 35 vuoden ajan, niistä ajoista, kun tamperelaisyritys vielä tunnettiin nimellä Lujuustekniikka Oy.

Kaksi yritystä tuntee toisensa tavat ja tarpeet. Molemmilla yrityksillä on myös sama toimintaperiaate; palvelu räätälöidään asiakkaan kulloisenkin tarpeen mukaisesti.

”Kaikki ohjelmistoversiot, mitä Vertexin historiassa on ollut, ovat olleet meilläkin käytössä. Vertex on kehittänyt myös omia ohjelmistojaan Tankin tarpeiden mukaan esimerkkinä räätälöity työnallelaitto kuvien siirtämiseksi tuotantoon.”

Tankin nykyisin käyttämään Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon on yrityksessä oltu Antti Sunellin mukaan enemmän kuin tyytyväisiä. Iso syy tähän on Vertexin Tankille toteuttama Vertex G4:ää hyödyntävä erillinen suunnitteluautomaatti.

”Sen avulla pystymme tekemään lähes valmiita malleja ja piirustuksia tuotantoomme. Tämän ansiosta meidän tarvitsee vain harvoin lähteä tyhjästä suunnittelemaan, olivatpa asiakkaan toiveet kuinka haastavia tahansa.”

Vertex auttaa ratkomaan ongelmia

Muutama vuosi sitten Tankki hankki oman laserleikkuukoneen, jota on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon. Laserkoneella on nykyään esimerkiksi tehty ja merkitty ennen talon ulkopuolelta tilatut säiliökilvet.

Vuoden 2022 keväällä vastaan tuli äkisti tenkkapoo, kun säiliön kilpeä varten laaditut tekstit piti saada muutettua viivoiksi, jotta lasermerkkaus onnistuisi paremmin. Käännös kirjainsymboleista viivasymboleiksi piti saada onnistumaan niin, että Vertex G4:ssä teksti pysyisi tekstinä, mutta Tankin omaan järjestelmään siirrettäessä teksti muuttuisi viivoiksi, jotta lasertekstauskone osaisi lukea tekstiä paremmin.

Antti Sunell päätti ottaa yhteyttä Vertexiin ja pyytää auttamaan miestä mäessä. Parissa päivässä Vertexillä koodattiin Tankille ominaisuus, jonka ansiosta lasertekstauskone pystyi laatimaan automaattikäännöksen sujuvasti.

”Olemme myöhemmin hyödyntäneet samaa koodia ja metodia muissakin merkkauksissamme. Tässä tapauksessa Vertex siis auttoi meitä ratkaisemaan jopa huomattavasti laajemman kysymyksen kuin sen, mihin alun perin tarvitsimme ratkaisua.”

Katso webinaari suunnittelun automaatiosta ja lue Vertex G4 -mekaniikkasuunnittelun ratkaisuista.

 

Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä niin jutellaan lisää! Voidaan hyödyntää yli 20 vuoden kokemustani suunnitteluautomaateista ja miettiä, sopisiko suunnittelun automatisointi ratkaisuksi myös teidän yrityksellenne.

 Jari-Matti Auttila
Vertex-asiantuntija
040 488 9058
etunimi.sukunimi@vertex.fi

Jari-Matti Auttila

Vertex Systems on suomalainen suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja. Vertex-ohjelmistojen avulla nopeutat suunnittelua, vähennät suunnitteluvirheitä ja parannat tuottavuutta. Lue lisää tuotekonfiguroinnista. Tutustu Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon, jota voidaan laajentaa suunnitteluautomaattiominaisuuksilla.

Lataa uusin e-kirjamme Teollisuus 4.0 tulee – oletko valmis?

Lue lisää

Tekoälykehitys on täydessä vauhdissa Vertexillä

Tekoälykehitys on täydessä vauhdissa Vertexillä

Vertex käynnisti tekoälykehityksen pari vuotta sitten kahden diplomityön voimin. Ohjelmistosuunnittelija Joonas Hyvärisen diplomityö keskittyi koneoppimiseen, luoden toimivan mallin kappaleiden geometrian tulkintaan ja yhdistämiseen. Hyvärinen uskoo tekoälyn mullistavan lähivuosina CAD-suunnittelun, tehostaen työprosesseja, säästäen aikaa ja parantaen tarkkuutta.

Teollisuus 4.0. tulee –  oletko valmis?

Teollisuus 4.0. tulee – oletko valmis?

Onko yrityksesi kiinni juoksija vai edelläkävijä edetessämme neljännen teollisen vallankumouksen aikaan? Jari Kaivo-ojan mukaan yritysten kannattaisi pysähtyä miettimään tarkasti, ovatko ne varautuneet riittävän hyvin uuteen digitaalisen vallankumouksen aikakauteen.