Pilaripalkeista syntyy moderni ja nykyaikainen unelmakoti

Alajärveläinen Finnlamelli Oy on yksi Suomen johtavista hirsitalotehtaista. Lamellihirren valmistuksen ja hirsitalojen kokonaistoimituksen lisäksi yritys tarjoaa myös modernia arkkitehtuuria edustavia Timberkodin TimberFrame-pilaripalkkitaloja, joista jokainen toteutetaan asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityinä.

  • Asiakastarina
  • Asikas: Finnlamelli
  • Päivämäärä: 2014
  • Maa: Suomi

Finnlamelli

Nykyaikainen arkkitehtuuri korostaa valoisuutta, avaruutta ja arvokkuutta. Timberkodin pilaripalkkitaloissa yhdistyvät nämä kaikki; suuret lasipinnat tuovat valoa, korkeat tilat luovat avaruuden tuntua ja jykevät palkit sekä erikoisliitokset antavat rakennuksille ajatonta arvokkuutta.

– TimberFrame-taloissa kantavana runkona käytetään perinteisin puuliitoksin muodostettua pilaripalkkirakennetta. Tämä mahdollistaa muun muassa suurten yhtenäisten lasijulkisivujen suunnittelun ja antaa arkkitehtuurille erittäin laajat ja monipuoliset mahdollisuudet, Finnlamelli Oy:n suunnittelupäällikkö Pentti Pajala kertoo.

Pilaripalkkikodin puinen sydän työstetään laadukkaista hirsiaihioista tietokoneohjatulla erikoistyöstökoneella, joka yhdistää perinteisen rakentamisen tämän hetken huipputekniikkaan ja osaamiseen. Pilaripalkit – samoin kuin Finnlamellin lamellihirret – valmistetaan suomalaisista, hitaasti kasvaneista kuusista tai männyistä.

– Pilaripalkit ja lamellihirret tehdään halkaisemalla puun rungot ja liittämällä ne jälleen yhteen puun sydänosa ulospäin, jolloin puun kova osa saadaan hirren ulkopintaan. Tämän johdosta puu kestää erityisen hyvin sään vaihteluita. Lisäksi liimaaminen vähentää muun muassa puun elämistä, Pajala selventää.

Tilat havainnollistava 3D-malli visioiden tueksi

Niin Timberkodin pilaripalkkitaloissa kuin Finnlamellin hirsitaloissakin korostuu suunnittelun merkitys, sillä jokainen talo räätälöidään asiakkaan omien toiveiden mukaan. Suunnittelun lähtökohtana voivat toimia vaikka asiakkaan vapaat ruutupaperiluonnokset – tai pelkät ajatukset ja toiveet omasta kodista. Suunnitelmien pohjalta toiveet täyttävä talo mallinnetaan Finnlamellin suunnitteluosastolla Vertex BD -ohjelmistolla.

Finnlamellin tuotannossa yhdistyvät vahva hirsiperinne ja alan viimeisin tekniikka. Pitkälle kehittyneet hirrentyöstölinjat mahdollistavat jopa tuhannen hirsitaloyksikön työstön vuodessa. Tuotantoprosessissa syntyvä puujäte hyödynnetään tehtaalla lämpöenergiana.

Räätälöity ohjelmisto tehostaa toimitusprosessia

– Valmiin 3D-mallin pohjalta luomme myös lupakuvat sekä rakennesuunnitelmat. Lisäksi malli auttaa niin sanotussa palikoinnissa, jossa lasketaan tarkat palkkien koot ja laitetaan puuliitokset paikoilleen. Palikointia varten Vertex on räätälöinyt meille oman ratkaisun, joka helpottaa ja nopeuttaa työn tekemistä merkittävästi, Vuorinen kehuu.

– Lisäksi Vertexin järjestelmän avulla 3D-mallista onnistuu helposti myös muun muassa materiaalitarpeiden laskeminen, mikä puolestaan auttaa tilausten tekemisessä. Myös työstöohjelmat saadaan käännettyä suoraan suunnitelmasta Hundegger-työstökoneelle, joten ylimääräisiä vaiheita tai välikäsiä ei tarvita, Vuorinen
selventää.

Vertex BD otettiin Timberkodin pilaripalkkitalosuunnittelussa käyttöön noin viisi vuotta sitten. Sittemmin ohjelmiston käyttöä on laajennettu myös Finnlamellin hirsitalojen suunnitteluun. Finnlamellilla työskentelee yhteensä noin 30 suunnittelijaa, joiden lisäksi suunnittelutyötä tilataan jonkun verran myös alihankintana.

Lamellihirrestä moderniksi arkkitehtuurin taidonnäytteeksi

Lamellihirret valmistetaan tarkkaan valikoiduista, viileässä ilmastossa hitaasti tiukkasyisiksi kasvaneista suorarunkoisista kuusista ja männyistä. Aihiot halkaistaan ja liimataan yhteen niin, että puun kova sisäpuoli jää pintaan. Tämän ansiosta hirsi kestää erinomaisesti muun muassa sään vaihteluita.

Lamellihirsitalon suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana, sillä hirsitalo soveltuu niin kodikkaaksi maalaistaloksi kuin moderniksi kaupunkikodiksikin. Finnlamellin ammattitaitoinen henkilökunta auttaa uuden kodin suunnittelussa alusta loppuun asti ja moderni tuotantotekniikka mahdollistaa villienkin ideoiden toteuttamisen.

 

Finnlamelli lyhyesti

Finnlamelli on perustettu vuonna 1995 Alajärvelle. Tällä hetkellä yritys on Alajärven toiseksi suurin teollinen työllistäjä, jonka palveluksessa on keskimäärin 125 henkilöä. Kesäisin henkilöstömäärä nousee jopa 150 työntekijään. Kokonaistoimitusten lisäksi yritys tarjoaa rakennus- ja puuteollisuuden käyttöön liimapuukannatteita, sormijatkettua rakennesahatavaraa, liimattuja tolppia ja pilareita sekä hirsiaihioita.

Yrityksen liikevaihto vuonna 2012 oli 30,9 miljoonaa euroa. Viennin osuus liikevaihdosta on 35 prosenttia. Tärkeimpiä vientikohteita ovat Keski-Eurooppa, Venäjä ja Japani. Suomessa yrityksellä on noin 11 % markkinaosuus ja on näin alallaan yksi Suomen suurimmista. Suomen myyntiä hoitaa 25 myyntipistettä sekä itsenäisiä myyjiä.

Lisää tarinoita

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen-Limingan yksikkö ja Kastelli-talot Oy tekevät yhteistyötä rakennussuunnittelun uusien osaajien kouluttamisessa. Opiskelussa ja käytännön harjoittelussa hyödynnetään Vertexin ohjelmistoa ja materiaaleja.

Hoivarakentajat

Hoivarakentajat

Hirsi on aistiystävällinen ja rauhoittava luonnollinen materiaali. Se on akustisesti miellyttävä, sisäilman kosteutta tasapainottava ja soveltuu rakennusfysikaalisesti hyvin Suomen olosuhteisiin. Puurakenne mahdollistaa hiilinegatiivisen rakentamisen.