Hawon minitalot tehdään modernin mutkattomalla otteella

Hawo Suomi Oy on laadukkaiden asuin- ja lomatalojen valmistaja ja toimittaja. Yritys toimii alallaan tehdasrakentamisen edelläkävijänä, jonka tuotanto perustuu itse kehitettyyn valmistalokonseptiin.

Hawo rakentaa talonsa kokonaisuudessaan Limingan tehtaalla. Sieltä ne kuljetetaan perille ja asennetaan käyttövalmiiksi tontille, jossa on ohjeiden mukainen alusta vesi-, viemäri ja sähköliittymineen.

Asiakkaan kannalta koko taloprosessi etenee helposti ja nopeasti. Tilattu minitalo rakennetaan parhaimmillaan parissa kuukaudessa. Asiakkaan tehtävänä on hankkia tonttipohjan valmisteluun valvoja ja maatyöurakoitsija, mutta siitä eteenpäin Hawo hoitaa työmaalla kaiken. Asennus- ja viimeistelytyöt hoituvat yhden päivän aikana. Ja tarvittaessa voidaan koko talo myöhemmin jopa siirtää perustuksineen paikaltaan ja asentaa uuteen kohteeseen.

Minikoti valmistus

Tehtaanjohtaja Risto Ervastin mukaan Hawon konsepti on Suomessa täysin ainutlaatuinen, vaikka maailmalta löytyykin muutamia vastaavan tyylisiä toimijoita.

“Valmistustapamme mahdollistaa työmaalla nopean läpimenoajan. Tuloksena on muuttovalmis talo, jossa sisä- ja ulkotiloissa on kaikki kohdallaan, IV-koneet säädetty, sähköt mitattu sekä muut viimeistelytyöt tehty.”

Talo saapuu tontille myös terveenä, sillä kokonaan tehtaalla tapahtuva valmistus ehkäisee rakentamisen ajan kosteusongelmat.

Minitalo asennus

Kompaktia premium-laatua asuin- ja lomakäyttöön

Sama laatutaso, tehokkuus ja ajansäästö toteutuvat sekä asuin- että lomatalojen tuotannossa, toimituksessa ja käytettävyydessä.

Hawon Oma-mallisto sisältää pysyvään asumiseen suunniteltuja taloja, joiden koot ulottuvat 21 m²:stä 54 m²:iin, ja suurimmissa malleissa huonetilaa lisää 17 m²:n parvi. Vapaa-ajan käyttöön tarkoitetussa Loma-mallistossa on edellisten mittojen lisäksi tarjolla kompakti 15,5 m²:n talo.

“Sekä asuin- että lomatalot ovat meille liiketoimintana merkittäviä. Lomatalojen puolella tavoitteemme on olla matkailurakentamisen tunnettu ja vakiintunut toimija sekä markkinajohtaja. Asumisen puolella keskitymme kehittämään tehokasta ja laadukasta pienerillistalokonseptia”, sanoo Ervasti.

Lomamökki sisältä

Loma-talomallisto palvelee esimerkiksi loma- ja mökkikyliä, leirintäalueita ja muita vapaa-ajan majoitustoimijoita sekä yksityisiä asiakkaita. Asuintaloja toimitetaan pääosin rakennusliikkeille useampien kiinteistöjen asunto-osakeyhtiökohteisiin, mutta toki myös yksityisille asiakkaille. Keskeisimpänä kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka haluavat asua omassa talossa, mutta eivät kaipaa kovin paljon neliöitä.

Lomakoti minitalo sisustus

Käyttäjän näkökulmasta Hawo-talojen suunnittelua ja lopputulosta leimaakin fiksu ja tehokas tilankäyttö. Vaikka neliöiden määrä on rajallinen, löytyvät minitaloista kaikki normaaliasumiseen tarvittavat varustelut saunoineen ja pesuhuoneineen. Lisäksi kokonaisuus on valoisa, viihtyisä ja tyylikäs.

“Talot tuntuvat suuremmilta kuin ovatkaan. Neliöiden tehokkaan käytön lisäksi tilan tuntua lisäävät runsaat ikkunapinta-alat”, toteaa Hawon suunnittelija Minna Paaso.

Nosturi minikoti asennus

Joustava ohjelmisto taipuu myös erityistarpeisiin

Paaso tuli Hawolle syksyllä 2021, jolloin yrityksessä alettiin myös käyttää Vertex BD -suunnitteluohjelmistoa. Paasolla onkin positiivinen käsitys sekä itse ohjelmistosta että Vertexin asiakaspalvelusta.

Uuden työvälineen käyttöönottoon liittyy aina lisähommaa ja tiettyä räätälöinnin tarvetta, mutta tämä ohjelma tarjoaakin siihen hyvin mahdollisuuksia. Hawon tuotannossa ja taloissa on erityispiirteitä, jotka asettavat omat vaatimuksensa suunnitteluun ja ohjelmistolle. Meillä esimerkiksi talojen perusrakenne ei ole perinteinen pystyrunkoinen vaan niissä käytetään ns. kehärunkoa. Lisäksi emme ole puhtaasti elementtirakentaja, vaan rakenteissa elementteihin yhdistyy muitakin ratkaisuja”, kuvailee Paaso.

minitalo 3D malli

“Vertexin avulla erilaisista haasteista on kuitenkin selvitty ja suunnitelmat saatu kuvien kautta helposti tuotantoon. He hoitavat myös yhteydenpitoa tosi hyvin, eli haluavat tietää, kuinka uudet ratkaisut ovat toimineet ja vastaavat nopeasti mahdollisiin kysymyksiin.”

Myös Risto Ervasti on tyytyväinen ohjelmiston tuomiin hyötyihin: “Vertex on Hawolle ensimmäinen kunnon suunnitteluohjelma. Sen myötä olemme saaneet käyttöön entistä paremmat ja selkeämmät tuotantokuvat sekä osalistat. Suunnittelutyömme on tarkentunut, tuotteiden kehittäminen yksinkertaistunut ja tuotevalikoiman ylläpito helpottunut.”

Talotehdas

Hawon tiimi Limingan tehtaalla.

Lisää tarinoita

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen-Limingan yksikkö ja Kastelli-talot Oy tekevät yhteistyötä rakennussuunnittelun uusien osaajien kouluttamisessa. Opiskelussa ja käytännön harjoittelussa hyödynnetään Vertexin ohjelmistoa ja materiaaleja.

Hoivarakentajat

Hoivarakentajat

Hirsi on aistiystävällinen ja rauhoittava luonnollinen materiaali. Se on akustisesti miellyttävä, sisäilman kosteutta tasapainottava ja soveltuu rakennusfysikaalisesti hyvin Suomen olosuhteisiin. Puurakenne mahdollistaa hiilinegatiivisen rakentamisen.

Celt

Celt

Kun suunnitelmat tehdään ennakkoon valmiiksi, CLT-levyjen valmistaminen ja komponenttien yhteen kasaaminen on todella paljon kustannustehokkaampaa ja koko projektin aikataulu huomattavasti lyhyempi.