Hirsirakentamista hoiva-alan erityistarpeisiin

Mediset Hoivarakentajat Oy suunnittelee ja toteuttaa hirsipäiväkoteja, hoivakoteja ja palveluasuntoja kokonaisvastuurakentajana. Kova kysyntä sisäilmaltaan puhtaista hoitotiloista näkyy hirsirakentamisen kasvavassa suosiossa. 

Mediset Hoivarakentajat

– Massiivipuurakentaminen ja hirsirakentaminen ovat nyt erityisen suosittuja, sanoo Mediset Hoivarakentajat Oy:n tilaelementtien toimialajohtaja Mauri Heinonen.

Mediset Hoivarakentajien päätoimialaa ovat paikalla rakennettavat hirsikohteet, paikalla rakennettavat suurelementtikohteet sekä tilaelementtirakentaminen.

 – Tilaelementtirakentaminen tässä kokoluokassa on osoittautunut ajankäytöllisesti tehokkaasti tavaksi toteuttaa hankkeita. Se mahdollistaa työvaiheiden limittämisen ja nopeamman rakentamisen. Samanaikaisesti tontilla työskentelyn aikana rakennuksen parissa voidaan työskennellä myös kuivissa sisätiloissa ja lyhentää rakennusaikaa, Heinonen kuvailee.

Mauri Heinonen,
Mediset Hoivarakentajat Oy.

Tarkkuus näkyy loppulaadussa

Varsinkin elementtirakentamisessa mittamaailma on tarkka. Tarkkuus puolestaan näkyy hyvänä loppulaatuna, joten suunnitteluun tarvitaan luotettavat työkalut. Mediset Hoivarakentajilla Heinonen vastaa tilaelementtikohteiden pääsuunnittelusta. Heinosen luottokumppanina suunnittelutyössä on arkkitehti- ja rakennesuunnitteluohjelmisto Vertex BD 2018. – Olen käyttänyt Vertexiä jo pitkään ja olen mieltynyt sen monipuolisuuteen, Heinonen sanoo.

– Ohjelma tarjoaa hyvät työkalut ja paljon ominaisuuksia kaikkeen puurakentamiseen. Vertexin vahvuutena on myös hyvin toimiva tuotetuki, sieltä saa vastaukset nopeasti.

Heinonen on käyttänyt Vertex BD:tä niin rankarunkoiseen hirsirakentamiseen kuin CLT-elementtien suunnitteluunkin. Esimerkkinä Heinonen mainitsee vaativan, 150 valmisosasta koostuneen massiivipuulevystä rakennetun CLT-päiväkodin.

– Se mallinnettiin millintarkasti 3D:nä Vertexillä ja siirrettiin suoraan tehtaalle työstettäväksi, Heinonen kertoo. Hanke sujui nopeasti ja tarkka suunnittelu takasi virheettömän lopputuloksen.

Heinonen jatkaa, että Mediset Hoivarakentajilla kysyntää on etenkin päiväkodeista. Parhaillaan yrityksellä on meneillään mittava hanke yhdessä Honkarakenne Oyj:n ja Pilke päiväkotien kanssa. Vuosien 2017–2020 aikana he toimittavat 34 hirsipäiväkotia eri puolille Suomea. Rakennettavat hirsipäiväkodit valmistetaan painumattomasta hirrestä nolla­nurkkaratkaisulla.

Tulevaisuus vaikuttaa siis lupaavalta Mediset Hoiva­rakentajat Oy:lle. – Meidän näkemyksemme on, että ekologinen ja terveellinen hirsirakentaminen lisääntyy jatkossakin, Mauri Heinonen arvioi.

Lisää tarinoita

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen-Limingan yksikkö ja Kastelli-talot Oy tekevät yhteistyötä rakennussuunnittelun uusien osaajien kouluttamisessa. Opiskelussa ja käytännön harjoittelussa hyödynnetään Vertexin ohjelmistoa ja materiaaleja.

Hoivarakentajat

Hoivarakentajat

Hirsi on aistiystävällinen ja rauhoittava luonnollinen materiaali. Se on akustisesti miellyttävä, sisäilman kosteutta tasapainottava ja soveltuu rakennusfysikaalisesti hyvin Suomen olosuhteisiin. Puurakenne mahdollistaa hiilinegatiivisen rakentamisen.