Tolppa suunnittelee suuret kohteet rungosta kattoon

Rakennustoimisto Tolppa suunnittelee suurten hallien teräsrunkoja, rakenteita ja elementtejä 20 vuoden kokemuksella.

Rakennustoimisto Tolppa

Rakennustoimisto Tolppa sijaitsee Tampereen keskustan tuntumassa heti raitiotietyömaan, tornitalojen ja muiden mittavien rakennushankkeiden läheisyydessä. Kaupunkikuvassakin näkyvä rakennusalan virkeä tilanne pitää myös Tolpan kolmihenkisen tiimin kiireisenä.

– Firma perustettiin vuonna 1998. Ensin teimme urakointia, mutta aika pian toiminta keskittyi rakenne- ja elementtisuunnitteluun, kertoo Tolpan toimitusjohtaja Riku Hautala.

– Suunnittelimme termorankaelementtejä ja siitä elementtisuunnittelu lähtikin meillä. Seuraavaksi aloimme suunnitella puuseiniä ja sitten kattoelementtejä vuoden 2010 paikkeilla.

 Nykyisin Tolpassa tehdään pääasiassa isojen liikunta- ja teollisuushallien runkojen, rakenteiden ja elementtien suunnittelutöitä. Esimerkkeinä hiljattaisista töistä Hautala mainitsee Tampereen Tesoman jäähallin sekä liikuntahallin ja Sastamalan Kärppälän ratsutilan maneesin. Tolppa suunnitteli myös rakenteilla olevan Ylöjärven Puun uuden toimitilan seinä- ja kattoelementit. Kevään lopulla valmistuvassa rakennuksessa sekä runko että julkisivu ovat puuta.

Elementtisuunnittelija Imre Balog tutkii piirustuksia Tolpan toimistossa.

Suunnittelutyökalut kohteen mukaan

Tolpan tiimistä Riku Hautala suunnittelee teräsrunkoja, Imre Balog elementtejä ja Juha Hautala rakenteita, runkoja sekä elementtejä. Elementtisuunnittelussa Tolppa käyttää Vertex BD -rakennussuunnitteluohjelmistoa.

– Detaljeja suunnittelemme AutoCADilla ja runkosuunnittelussa käytämme Teklaa, Riku Hautala kertoo ja jatkaa, että kattoelementtien suunnittelussa työkalut ovat rajalliset.

 – Kattoelementtisuunnittelutyökalut ovat haaste detaljien ja liittymien määrän takia. Vertexkään ei ole kattoelementtisuunnittelussa ihan täydellinen, mutta se on tällä hetkellä paras ja se kehittyy koko ajan.

Suunnittelua yhteisen digitaalisen katon alla

Vertex BD:tä on kehitetty yhteistyössä pohjoissatakuntalaisten yritysten kanssa kattoelementtisuunnittelun tarpeiden mukaan. Kankaanpään kaupungin hallinnoima ja Satakunnan ELY-keskuksen tukema alueellinen kehitysprojekti tähtäsi siihen, että yhteisellä sähköisellä järjestelmällä parannettaisiin pienten yritysten toiminnallisia ja laadullisia valmiuksia kilpailla isommista asiakkaista. Hiljattain päättyneessä hankkeessa olivat mukana SP Elementit Oy, Hietakulma Oy ja PuuJanne Ky. Rakennustoimisto Tolppa oli mukana konsulttina.

Hallirakentamiseen ja puurakenteisiin suurelementteihin erikoistuneen SP Elementtien toimitusjohtaja Pasi Salminen kertoo, että yritysten kasvua silmällä pitäen hankkeessa oli tärkeää se, että ohjelmisto tukee teollista puuelementtien valmistamista.

Täysin meille sopivaa valmista ohjelmaa ei löytynyt. Valitsimme ohjelman pohjaksi Vertex BD:n ja siihen kustomoitiin päälle tarvittavia yrityskohtaisia toimintoja.

Salminen lisää, että kattoelementtisuunnittelu eroaa detaljien määrän ja yksilöllisyyden suhteen muusta elementtisuunnittelusta.

 Katot tehdään aina suoraan tiettyyn kohteeseen, niitä ei ole varastossa. Siksi suurin paine katoissa kohdistuu aina yksittäiseen suunnittelutyöhön.

Lisää tarinoita

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen-Limingan yksikkö ja Kastelli-talot Oy tekevät yhteistyötä rakennussuunnittelun uusien osaajien kouluttamisessa. Opiskelussa ja käytännön harjoittelussa hyödynnetään Vertexin ohjelmistoa ja materiaaleja.

Hoivarakentajat

Hoivarakentajat

Hirsi on aistiystävällinen ja rauhoittava luonnollinen materiaali. Se on akustisesti miellyttävä, sisäilman kosteutta tasapainottava ja soveltuu rakennusfysikaalisesti hyvin Suomen olosuhteisiin. Puurakenne mahdollistaa hiilinegatiivisen rakentamisen.