Optimoidulla suunnitteluprosessilla tulosta niin asiakkaille kuin viivan alle

DEN Finland Oy tarjoaa muuttovalmiita taloja ja tiloja sekä rakentamisen palveluita niin yksityisille kuin yrityksille. Kodit ja tilat räätälöidään nykyään pääsääntöisesti asiakkaan toiveiden mukaan. Suunnittelulle, tuotannolle sekä kannattavuudelle yksilöllisyys on aina haaste rakentamisessa, mutta DEN Finlandilla ja sen yhdellä brändeistä, Designtalolla on vuosikymmenten kokemus kannattavasta pientalorakentamisesta.

  • Asiakastarina
  • Asiakas: DEN Finland
  • Päivä: Maaliskuu 2019
  • Maa: Suomi

DEN Finlandin rakennepuolen suunnittelupäällikkö Petteri Typön mukaan fiksulla suunnittelulla, vakioinnilla sekä hyvällä suunnitteluohjelmistolla voidaan toteuttaa yksilöllisiä taloja kustannustehokkaasti ja kannattavasti niin asiakkaan kuin yrityksen näkökulmasta.

“Yksilöllisyys vaikuttaa suoraan suunnitteluprosessiin. Se hidastaa suunnittelua monin verroin suhteessa vakiotalomalliin, johon tehdään muutama pieni, ennalta määritetty vakiomuutostyö. Pystymme kuitenkin tekemään järkevästi yksilöllisiä, jopa ulkopuolisten arkkitehtien suunnittelemia omakotitaloja, kun suunnitteluprosessi, detaljit ja suunnittelukomponentit ovat pitkälle vakioituja. Toimivan suunnitteluohjelmiston sekä tuotetiedonhallintajärjestelmän avulla voidaan karsia ongelmia prosessin myöhemmissä vaiheissa ja säilyttää laatu hyvänä läpi koko talotuotannon ja rakentamisprosessin.” kertoo Typpö.

Kustannustehokas ja yksilöllinen koti fiksusti suunnitellen

Unelmiensa kotia suunnittelevat päätyvät Designtalolle etsiessään tapaa toteuttaa yksilöllinen koti helposti. “Oman kodin rakentaminen on tehty nykyään niin vaikeaksi määräysten osalta, että yksin ja ilman alan koulutusta hankkeeseen ei kannata ryhtyä, eikä kovin moni siihen ryhdykään. Halutaan mahdollisimman valmista vähällä vaivalla, mutta yksilöllistä. Designtalo tarjoaakin aidosti avaimet käteen, uniikkeja taloja yhtenä harvana talotoimittajana Suomessa. Asiakas saa halutessaan jopa pihat valmiiksi.” toteaa Typpö.

Vertexin suunnitteluohjelmistosta sekä tuotetiedonhallintajärjestelmästä on hyötyä myös asiakkaalle. Älykkäistä 3D-malleista saadaan helposti tuotettua kuvat ja hinnat markkinointitarkoituksiin verkkoon ja esitteisiin. Kodinrakentajan tulessa myyjän luo tietämättä vielä tarkkaan millaisen kodin hän haluaa, selataan asiakaan kanssa malliarkistoa etsien sopivia vaihtoehtoja. “Malleja yhdistellen löytyy yleensä mieluinen ratkaisu, jolloin näistä tehdään nopeasti luonnospiirrokset, joista saadaan myös hinta asiakkaalle. Kun lopullinen 3D-malli suunnitelmineen ovat valmiina, voidaan asiakkaan halutessa näyttää hänelle vaikka kuinka pieniä detaljeja kuvista, kuten ikkunoiden karmien tai jopa pistorasioiden paikat.” kertoo suunnittelupäällikkö.

Laadukas suunnittelu perustuu asiakastoiveet täyttävään arkkitehtisuunnitteluun, jossa kuitenkin otetaan huomioon talon tuotantoon liittyvät rajoitteet ja vakioinnit. DEN Finland hyödyntää tällä hetkellä Vertexin arkkitehti- ja rakennesuunnittelun ohjelmistoja. Vertex BD -suunnitteluohjelmisto tuottaa automaattisesti arkkitehtisuunnittelun tuloksena saadusta mallista ja pohjapiirustuksista tarvittavat työpiirustukset sekä tehtaalle että työmaalle. Eri rakenteiden työkuvat ovat suunnittelijan muokattavissa kohteen mukaan. Dokumentit tallennetaan Vertex DesignStream –tiedonhallintajärjestelmään, josta ne ovat kaikkien osapuolten saatavissa reaaliaikaisesti 24 tuntia vuorokaudessa.

Suunnittelu vaikuttaa kokonaiskustannuksiin ja kannattavuuteen

DEN Finlandilla on vankka käyttökokemus Vertexistä, sillä se valittiin aikoinaan Designtalolle optimoimaan suunnitteluprosessia ja tuotantoa. Yhtiö on ollut pitkään ja yhä on pientaloalalla poikkeus – se tekee vuosi toisensa jälkeen tulosta ja toimii kannattavasti. Yhtenä kannattavuuden perustana on ollut fiksu suunnittelu ja vakiointi. Yritys onkin alusta lähtien panostanut hyviin suunnittelutyökaluihin, laadukkaaseen suunnitteluun sekä suunnittelun että tuotannon vakiointiin.

Petteri Typpö toteaa: “Kun suunnittelu tehdään alusta lähtien kunnolla, ei virheitä tarvitse korjata tuotannossa tai pahimmillaan työmaalla. 3D-suunnittelu on meille tärkein osa suunnitteluohjelmistoa, sillä sen avulla pystymme tarkistamaan suunnitelmat ennen tuotantoa ja pohjatöitä. Näemme suoraan kuvista, jos perustukset eivät ole talon kanssa yhteensopivia. Jokaista detaljia ei tarvitse suunnitella alusta lähtien, koska ne ovat valmiina ohjelmistossa kaikille suunnittelijoille ja tuotannolle vakioituna.”

Yhtiö hyödyntää myös Vertex DesignStream -tuotetiedonhallintajärjestelmää, jonne tallennetaan kaikki suunnitteluprojektit ja niistä tuotetut dokumentit revisioineen. “DesignStream mahdollistaa sen, että suunnittelijoillamme ympäri Suomea on aina käytössään viimeisimmät suunnittelutiedot. Näin samaa yksityiskohtaa tai rakennetta ei suunnitella moneen kertaan ja turha tuplatyö jää pois.” summaa suunnittelupäällikkö.

Tärkeää saada nopeasti apua

Konsernissa on jo 50 Vertex-käyttäjää, mutta ohjelmiston käyttö laajenee entisestään. Konsernin hirsitalotehtaan Finnlamellin tuotannonohjauksessa siirrytään hyödyntämään Vertexin 3D-mallin tietoja ja jatkossa mm. hirsikaaviot tehdään samalla tavalla kuin rakennekuvat Designtalolla. Tarkoilla hirsikaavioilla voidaan vähentää virheitä niin hirsitalotuotannossa kuin työmaalla.

Suunnittelupäällikön mukaan Vertex-käyttäjien palaute on ollut positiivista: “Suunnitteluohjelmistossa parasta on 3D-suunnittelu sekä suomenkielisyys. Parasta yhteistyössä taas on se, että Vertexiltä saa aina apua, vastaus tulee asiaan kuin asiaan ajankohdasta riippumatta nopeasti.”

“Teemme DEN Finlandin kanssa tiivistä yhteistyötä nopeuttamalla heidän tilaus-toimitusprosessiaan hyödyntämällä Vertexin ohjelmistoratkaisuja aina suunnittelusta tuotantoon. Käyttämällä älykästä 3D-mallia koko prosessin tietopankkina, voidaan tarjous- ja lupakuvavaiheessa tuotettua tietoa hyödyntää seuraavissa vaiheissa, kuten tuottamalla 3D-mallista automaattisesti elementtien valmistuspiirustukset sekä elementtien valmistuksessa tarvittavat NC tiedostot. Näin saadaan eliminoitua inhimilliset virheet, jolloin kohteet saadaan suunniteltua ja valmistettua aiempaa nopeammin”, toteaa Santeri Pyhäniemi Vertexiltä.

DEN Group on yksi Suomen johtavista muuttovalmiiden omakotitalojen sekä toiminnallisten tilojen valmistaja sekä rakentamisen palvelujen tuottaja. Konsernin palveluksessa oli vuoden 2019 alussa lähes 550 henkilöä. DEN Groupiin kuuluvat muuttovalmiiden ja täysvalmiiden omakotitalojen edelläkävijä Designtalo, yhtiön Keskon kanssa omistama Ainoakoti-brändi, hirsivalmistaja Finnlamelli, työ- ja vapaa-ajantiloja tarjoava Talliosake, maarakennusyhtiö PohjanTeko, maa-, pohja- ja talonrakentamisen suunnitteluyhtiö PohjanGeo sekä talotekniikkaratkaisuiden Designtalo Tekniikka.
Tutustu konserniin tarkemmin osoitteessa: www.den.fi

Lisää tarinoita

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen-Limingan yksikkö ja Kastelli-talot Oy tekevät yhteistyötä rakennussuunnittelun uusien osaajien kouluttamisessa. Opiskelussa ja käytännön harjoittelussa hyödynnetään Vertexin ohjelmistoa ja materiaaleja.

Hoivarakentajat

Hoivarakentajat

Hirsi on aistiystävällinen ja rauhoittava luonnollinen materiaali. Se on akustisesti miellyttävä, sisäilman kosteutta tasapainottava ja soveltuu rakennusfysikaalisesti hyvin Suomen olosuhteisiin. Puurakenne mahdollistaa hiilinegatiivisen rakentamisen.