Puurakentaminen on robotisoitavissa

Massiivipuulevytuotteet mahdollistavat sekä kustannustehokkaan rakentamisen että antavat arkkitehtonisia vapauksia.

  • Asiakastarina
  • Celt Oy
  • Marraskuu 2021
  • Jorma Katainen, suunnittelujohtaja

– CLT on teknisesti ylivoimainen materiaali, myös tilaelementtituotannossa. Se on rakenteellisesti jäykkää millintarkkaa levymäistä rakennetta, jossa kaikki ikkuna- ja oviaukot, reiät ja läpiviennit ovat valmiina, kertoo Celt Oy:n suunnittelujohtaja Jorma Katainen.

– Hyvänä asiana tässä tulee vaatimuksena, että CLT-rakenteiden koko suunnittelu on tehtävä jo ennen kuin levyt tilataan tehtaalta. Ja koko suunnittelu sisältää myös talotekniikan ja sisustuksen, Jorma Katainen jatkaa.

Suunnittelu- ja Rakennuspalvelu JK Oy

Sama 3D-malli kulkee arkkitehdiltä työmaaohjeisiin

Tulevaisuudessa taloteollisuus tulee lähenemään kokoonpanoteollisuutta. Tämä vaatii tuotteilta lisää mittatarkkuutta ja automaatioasteen nostoa.

– Kun valitsimme suunnitteluohjelmistoa, Vertex BD oli paras vaihtoehto. Käyttämällä vain yhtä 3D-mallia minimoidaan niin päällekkäinen työ kuin virheetkin. Arkkitehtimallista saadaan rakennussuunnittelumalli, joka jalostetaan suoraan CLT-tehtaalle meneväksi CLT-malliksi, toteaa Jorma Katainen.

Suunnittelu- ja Rakennuspalvelu JK Oy

Tilaelementtirakentaminen CLT-levyistä on nopeaa ja tehokasta.

Yhteen malliin saadaan tallennettua kaikki tarvittava tieto ja tiedon saa halutulla tavalla ulos: tuotantosuunnitelman jokaiselle tuotteelle, osa- ja määräluettelot, optimoidut leikkauslistat sekä työmaalle havainnolliset 2D- ja 3D-kuvat.

– Kun suunnitelmat tehdään ennakkoon valmiiksi, CLT-levyjen valmistaminen ja komponenttien yhteen kasaaminen on todella paljon kustannustehokkaampaa ja koko projektin aikataulu huomattavasti lyhyempi. Tilaelementtirakentaminen CLT-levyistä on nopeampaa, tehokkaampaa ja se tehdään hallituissa olosuhteissa sisätiloissa valmiiksi saakka. Enää ei tarvitse tarkastaa mittoja työmaalla 2D-kuvien pohjalta, Jorma Katainen painottaa.

Suunnittelu- ja Rakennuspalvelu JK Oy

– Rakennusala tuottaa hirveän määrän rakennusjätettä. Meillä on visio parantaa rakennusalan tuottavuutta ottamalla mallia autoteollisuudesta. CLT-rakentaminen on hyvä esimerkki rakennustavasta, joka voidaan robotisoida, sanoo markkinointijohtaja Pekka Moilanen, Vertex Systems Oy.

Lisää tarinoita

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutusyhteistyö tuottaa uusia teknisen suunnittelun osaajia

Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Kempeleen-Limingan yksikkö ja Kastelli-talot Oy tekevät yhteistyötä rakennussuunnittelun uusien osaajien kouluttamisessa. Opiskelussa ja käytännön harjoittelussa hyödynnetään Vertexin ohjelmistoa ja materiaaleja.

Hoivarakentajat

Hoivarakentajat

Hirsi on aistiystävällinen ja rauhoittava luonnollinen materiaali. Se on akustisesti miellyttävä, sisäilman kosteutta tasapainottava ja soveltuu rakennusfysikaalisesti hyvin Suomen olosuhteisiin. Puurakenne mahdollistaa hiilinegatiivisen rakentamisen.