Insinööritoimisto Vekaplanin Vesa Kattelus on pitkän linjan suunnittelija, joka palvelee teollisuusasiakkaita monipuolisesti eri osa-alueilla. Siten hänellä on myös kokemusta ja näkemystä siitä, mitä kaikkea hyvältä suunnitteluohjelmistolta vaaditaan.

Asiantuntija-artikkeli

Huhtikuu 2022
Vesa Kattelus
Insinööritoimisto Vekaplan Oy

vekaplan vertex

Vesa Kattelus sai ensimmäisen suunnittelijan työpaikkansa 1990-luvulla tamperelaisesta insinööritoimistosta. Vastavalmistunut insinööri oli aikaansa edellä, sillä hän oli talossa ainoa, joka keskittyi heti pelkästään 3D-suunnitteluun.

Palattuaan kotiseudulleen Pohjanmaalle Kattelus perusti vuonna 2001 oman Insinööritoimisto Vekaplan Oy:n. Työvälineeksi valikoitui tuolloin juuri julkaistu piirrepohjainen Vertex G4 -suunnitteluohjelma.

“Siitä se sitten lähti. Vanhan 3D-objekteihin ja boolean-operaatioihin perustuvan mallinnustavan tilalle tuli uusi piirrepohjainen ratkaisu, mikä muutti 3D-osien ja -kokoonpanojen mallintamisen totaalisesti. Tämä ohjelmisto onkin ollut tärkein työvälineeni jo yli 20 vuotta”, Kattelus toteaa.

Vekaplan tarjoaa insinööripalvelua monipuolisesti teollisuuden eri osa-alueille. Tyypillisiä kohteita ovat konepajojen työstökoneet ja niihin liittyvät laitteet sekä erilaiset teräsrakenteet. Muutamat asiakkaat ovat olleet mukana toiminnan alkuvuosilta lähtien, ja työt vaihtelevat yksittäisistä projekteista pidempiaikaiseen tuotekehittelyyn. Joskus suunnittelun lähtökohtana ovat vain asiakkaan ilmaan piirtämät ideat ja toiveet.

Vertex mekaniikkasuunnittelu 3D

 

Virheiden minimointia ja sujuvaa tiedonhallintaa

Kokeneena tekijänä Kattelus tietää, mitkä ovat hyvän suunnitteluohjelmiston keskeisiä ominaisuuksia.

 “Olennainen seikka on virheiden minimointi. Suunnittelukohdetta täytyy voida tutkia ja esitellä tarkasti monelta kantilta. On hyvä, kun vaikkapa suunniteltavaa konetta voi näyttää esimerkiksi asiakkaan myyntiväelle kuin valmiina valokuvassa”, hän sanoo.

 Toinen käytännön työssä ratkaiseva alue ovat tiedonhallintaominaisuudet. Katteluksen mielestä ne ovatkin Vertex G4:ssä kaikkine hakutoimintoineen erinomaiset verrattuna muihin vastaaviin ohjelmistoihin. Tiedonhallintaan liittyy luonnollisesti myös suunnitelmien joustava jaettavuus.

 “Jos teen yhteistyötä muiden toimistojen kanssa, on tärkeää voida siirrellä kokoonpanoa helposti toiselle ja takaisin. Kaikki arkistotiedot ja muokkaukset liikkuvat hyvin mukana. Tämä toimii minusta paremmin kuin monessa muussa ohjelmassa.”

 Suunnitteluohjelmistoa kehitetään ja parannetaan jatkuvasti, ja Kattelus pitää huolen siitä, että hänellä on aina käytössä viimeisimmät päivitykset.

 “Aina syksyisin järjestetään ison vuosiversiopäivityksen aikaan tapahtuma, jossa kerrotaan uusista ominaisuuksista. Lisäksi noin kerran kuussa tulee pienempiä välipäivityksiä, ja olen ladannut nekin aina heti ilman mitään ongelmia. Päivittäminen sujuu nopeasti, kun ohjelma on kokonaan yhdellä koneella ja kokonaisuutta on helppo hallita”, kertoo Kattelus.

 

Vertex Systems FEA

Ohjelmistojen taustalla vahva teollisuustuntemus

Teollisuusalan suunnittelijana Kattelus arvostaa sitä, että ohjelmistotoimittajalla on hyvä tuntemus suomalaisen valmistavan teollisuuden tarpeista ja toimintatavoista. Ohjelmistojen suunnittelussa onkin eduksi ymmärtää, millaisessa maailmassa niiden käyttäjät operoivat.

 Hän itse kokee suunnitteluohjelmistonsa käytön helpoksi, mutta tietää myös, että mahdollisiin ongelmatilanteisiin saa tukipalvelusta aina nopeasti apua.

 “Käyttäjiä on jopa kehotettu kertomaan mahdollisista pulmista. Olenkin sitten monesti raportoinut havaitsemiani pieniäkin asioita, vaikken avun tarpeessa olisi ollutkaan. Olen varmaan ollut siinä suhteessa varsinainen pain in the ass”, Kattelus nauraa.  

 

Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä. Mietitään yhdessä miten voisimme parantaa teidän yrityksenne tuottavuutta nykyaikaisilla työkaluilla.

Timo Peura
Vertex-asiantuntija
040-8600940
etunimi.sukunimi@vertex.fi

Timo Peura

Vertex Systems on suomalainen suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja. Vertex-ohjelmistojen avulla nopeutat suunnittelua, vähennät suunnitteluvirheitä ja parannat tuottavuutta. Tutustu Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon sekä Vertex Flow tuotetiedonhallintaohjelmistoon, jotka toimivat hajautetussa suunnitteluympäristössä.

Lue lisää

Mallipohjainen tuotemäärittely on tulevaisuutta

Mallipohjainen tuotemäärittely on tulevaisuutta

Mallipohjaisessa tuotemäärittelyssä on kyse 3D-mallintamisen viemisestä luonnolliseen lakipisteeseensä. Jukka-Pekka Rapinoja Metalliteollisuuden standardisointiyhdistyksestä visioi, että tulevaisuudessa suunniteltavasta kappaleesta tehtäisiin täydellinen 3D-masteri, joka sisältäisi kaiken suunnittelijoiden, tuotannon ja loppukäyttäjien tarvitseman informaation.

Tekoäly on kuin liikkuva maali

Tekoäly on kuin liikkuva maali

Tekoälyllä on jo niin iso rooli arjessa ja työelämässä, että emme aina edes tiedosta sen läsnäoloa. Yhä useammat arkiset toiminnot tapahtuvat tekoälyn toimesta, toteaa professori ja tutkimusjohtaja Kaisa Väänänen Tampereen yliopiston alaisuudessa toimivasta AI Hub’ista.

Mekaniikkasuunnitteluun kasvanut

Mekaniikkasuunnitteluun kasvanut

Olemme käyttäneet Vertex-ohjelmistoa niin kauan kuin jaksan muistaa, ja olemme olleet siihen niin tyytyväisiä, ettei ole tullut mieleen lähteä kuikuilemaan, olisiko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen, kertoo kuivapaperikonealan yrityksen, Anpapin, Jussi Keltaniemi.