Työvaiheiden automatisoinnilla kustannustehokkuutta

 

Työvaiheiden automatisointi poistaa turhaa työkuormaa suunnittelijoilta, ja helpottaa keskittymistä haastavampiin tehtäviin.

Asiantuntija-artikkeli

Lokakuu 2022
Heikki Käsnänen
Vertex Systems

Vertex G4 mekaniikkasuunnittelu 3d cad

Vertex Systemsin ohjelmistoasiantuntija Heikki Käsnänen haluaa poistaa heti kättelyssä turhat ennakkoluulot ”työvaiheiden automatisointi” -sanaparin ympäriltä. Kyseessä kun ei ole mikään mörkö, joka vie työt suunnittelijoilta.

”Työvaiheiden automatisoinnilla saadaan siirrettyä perussuunnittelun kuormaa pois suunnittelijoilta. Tällöin jää enemmän aikaa sellaisen työn tekemiseen, joka on asiakaskohtaisempaa ja spesifimpää, eli vaativampaa.”

 

Tarjousprosessiin lisää nopeutta

Vertex Systemsillä tekeminen lähtee aina asiakkaasta. ”Tällainen perussuunnittelu vie kokeneelta suunnittelijaltakin aina jonkin verran aikaa, ajan määrä riippuu tietenkin siitä, millainen tuote on kyseessä. Kun tämä perussuunnitteluvaihe automatisoidaan, suunnitteluun käytettävä aika saattaa laskea alle kymmenesosaan alkuperäisestä. Tämä nopeuttaa tarjouksen etenemistä.”

”Kun asiakkaamme tekevät tarjouksia omille asiakkailleen, suunnittelijat tulevat yleensä mukaan jo tässä vaiheessa. Haastavimmillaan koko tuote täytyy suunnitella loppuasiakkaan lähtömitoilla pelkästään tarjousta varten. Jos tarjous ei toteudu, pitkä suunnitteluaika on valunut hukkaan.”

 

Konepajateollisuus edelläkävijänä

Vertex Systems tekee asiakkailleen räätälöityjä sovelluksia, joiden pohjalla rullaa ”varsinaisena moottorina” Vertex G4. ”G4:n päälle lähdemme suunnittelemaan ohjelmistotyökalua, joka räätälöidään kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti, ja aina projektikohtaisesti. Käytännössä tässä vaiheessa suunnittelijan työ muutetaan koodiksi.”

Kun tämä työvaihe on automatisoitu, asiakas ei aina tarvitse suunnittelijaa, vaan myyjä pystyy suorittamaan perussuunnittelun, jonka pohjalta hän voi edelleen tehdä tarjouksen.

Vertex Systemsin automatisointipalvelujen pääasiallinen asiakaskunta on konepajateollisuus.
”Minne automatisaatio seuraavaksi siirtyy, sitä on vielä vaikea sanoa. Nyt puhutaan yleisesti paljon toimistoroboteista ja toimistoautomaatiosta, mutta meidän toiminnassamme automatisaatio liittyy kappaleiden suunnitteluun ja 3D-maailmaan.”

”Olemme olleet 3D-bisneksessä pitkään mukana. Konepajateollisuutta parjataan usein siitä, että se on vanhanaikaista, mutta tosiasiassa toimialalla on jo pitkään ymmärretty 3D:n edut.”

Katso webinaari suunnittelun automaatiosta ja lue Kaukora Oy:n asiakaskokemuksesta sekä Vertex G4 -mekaniikkasuunnittelun ratkaisuista.

 

Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä niin jutellaan lisää! Voidaan hyödyntää yli 20 vuoden kokemustani suunnitteluautomaateista ja miettiä, sopisiko suunnittelun automatisointi ratkaisuksi myös teidän yrityksellenne.

 Jari-Matti Auttila
Vertex-asiantuntija
040 488 9058
etunimi.sukunimi@vertex.fi

Jari-Matti Auttila

Vertex Systems on suomalainen suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja. Vertex-ohjelmistojen avulla nopeutat suunnittelua, vähennät suunnitteluvirheitä ja parannat tuottavuutta. Lue lisää tuotekonfiguroinnista. Tutustu Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon, jota voidaan laajentaa suunnitteluautomaattiominaisuuksilla.

Lue lisää

Teräksenlujaa suunnittelua

Teräksenlujaa suunnittelua

Ruostumattomia säiliöitä eri toimialoille suunnitteleva Tankki Oy räätälöi kaikki tuotteensa asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä asettaa erityisiä vaatimuksia suunnitteluohjelmistolle. “Suunnitteluohjelmiston tärkein ominaispiirre on kuitenkin helppo määritellä. Se on helppokäyttöisyys”, toteaa Tankki Oy:n tekninen päällikkö Antti Sunell.

Mallipohjainen tuotemäärittely on tulevaisuutta

Mallipohjainen tuotemäärittely on tulevaisuutta

Mallipohjaisessa tuotemäärittelyssä on kyse 3D-mallintamisen viemisestä luonnolliseen lakipisteeseensä. Jukka-Pekka Rapinoja Metalliteollisuuden standardisointiyhdistyksestä visioi, että tulevaisuudessa suunniteltavasta kappaleesta tehtäisiin täydellinen 3D-masteri, joka sisältäisi kaiken suunnittelijoiden, tuotannon ja loppukäyttäjien tarvitseman informaation.

Tekoäly on kuin liikkuva maali

Tekoäly on kuin liikkuva maali

Tekoälyllä on jo niin iso rooli arjessa ja työelämässä, että emme aina edes tiedosta sen läsnäoloa. Yhä useammat arkiset toiminnot tapahtuvat tekoälyn toimesta, toteaa professori ja tutkimusjohtaja Kaisa Väänänen Tampereen yliopiston alaisuudessa toimivasta AI Hub’ista.