Virheiden määrä väheni huomattavasti VEO:lla

Vertex ED auttaa VEOa energia-alan sähköistyssuunnittelussa. Virheiden määrä on vähentynyt huomattavasti ja samalla suunnittelijoiden työaikaa on vapautunut varsinaiseen suunnitteluun.

  • Asiakas: VEO Oy
  • Toimiala: Energia-alan sähköistys ja automaatio

Energia-alan automaatio- ja sähköistysratkaisuja tarjoava vaasalainen VEO löysi Vertex ED sähkösuunnitteluohjelmistosta avun reilu kymmenen vuotta sitten. Yhteistyö on sittemmin jatkunut tiiviinä kehityksen merkeissä.

Projekti-insinööri Rami Aihinen aloitti VEOlla projekti-insinöörinä vuonna 2000. Hän on koko uransa ollut vahvasti mukana ohjausjärjestelmien kehitystehtävissä.

Yksitoikkoinen suunnitelmien käsin kopiointi harmitti ja vei aikaa. Ratkaisuksi kokeiltiin makroja, joiden avulla suunnittelua voisi automatisoida. Ensimmäiset makrot tehtiin Exceliin ja MicroStationiin vuonna 2001, ja makroja tehtiin pian moniin eri toimintoihin. Hyvin pian todettiin, että pitää saada jotakin tarkempaa ja parempaa; jossakin täytyy olla tarpeeseen soveltuva, valmis suunnitteluohjelma. Niinpä VEO tilasi suunnittelujärjestelmien kartoituksen insinöörityönä.

– Ohjausryhmämme oli monipuolinen, Aihinen naurahtaa. – Minä yltiöpositiivisena näin mahdollisuuden kaikissa ominaisuuksissa, Jan Rönnholm näki heikkouksia kaikissa vaihtoehdoissa ja Jari Sten kulki diplomaattista keskitietä.

Suunnitteluohjelmiston valintakriteerit olivat selkeät. Tuen piti olla Suomessa ja suomeksi. Ohjelman haluttiin olevan itsenäinen, ei AutoCadiin pohjautuva. Ohjelmiston toimittajalta edellytettiin yhteistyöhalukkuutta ja ymmärrystä VEON sähkösuunnitteluhaasteisiin. Toimittajan piti uskaltaa myös haastaa VEO tarvittaessa.

Näillä spekseillä insinöörityöntekijä valitsi yhdeksän ohjelmistoa, joista seitsemän haastateltiin ja demottiin. Finaaliin päätyivät Vertex ja CADS, joista Vertex ED valittiin voittajaksi.

 

 

Vertexin käyttö tuotti pian tulosta

Vextexin käyttöönoton jälkeen kuvien ulkonäkö on pysynyt pitkälti samana ja grafiikka on edelleen yksinkertaista. Komponentteja saatiin lisää ja mekaaniset osat ovat tarkemmin piirrettyjä. Ajatus on tarkentaa grafiikka vain, jos se on perusteltua jotain käyttötarkoitusta ajatellen. Muuten pyritään pitämään kuvat mahdollisimman selkeinä.

– Grafiikan tarkkuus lisääntyi, jos se oli perusteltua, ja toisaalta tarkkuus pienentyi, jollei se ei ollut työn kannalta tarpeellista, Aihinen kertoo.
– Kun ohjelma hoitaa viitteet oikeiksi, kuvien teko selkeämmiksi on helppoa ja nopeaa.

Hyödyt Vertex ED-ohjelmasta ovat Aihisen mukaan kiistattomat. Virheiden määrä väheni huomattavasti. Osaluettelon, layout-kuvan, piirikaavioiden ja johdotustaulukon välillä ei ole eroja. Käsipelillä muokkaus jäi historiaan ja suunnittelijan työ vapautui varsinaiseen suunnitteluun.

VEOn ja Vertexin yhteistyössä kehitys on edelleen vahvassa asemassa. – Erityiskiitos Vertexille kärsivällisyydestä ja välillä omituisiinkin kehityspyyntöihin vastaamisesta, Rami Aihinen päättää.

Grafiikka on edelleen yksinkertaista – käsipelillä muokkaus jäi historiaan ja suunnittelijan työ vapautui varsinaiseen suunnitteluun.