Suunnitteluautomaatti vähentää turhaa työtä ja valmistusvirheitä

 

Suunnitteluautomaatit ovat räätälöityjä kokonaisuuksia, jotka nopeuttavat suunnittelua, vähentävät suunnitteluvirheitä ja parantavat näin tuottavuutta. Ajansäästön lisäksi automaateissa on kaikki tarvittava tieto yhdessä paikassa – nopeasti niin tuotannon, myyjän kuin asiakkaankin saatavilla.

Asiantuntija-artikkeli

Helmikuu 2022
Jari-Matti Auttila
Vertex Systems

Jari-Matti Auttila

– Suunnitteluautomaatit vähentävät suunnittelijan toistuvaa, rutiininomaista työtä, mikä lisää kustannustehokkuutta, kertoo Vertex G4 tuoteomistaja Jari-Matti Auttila.

  – Esimerkiksi tarjouksia tehdessä usein toistetaan samoja rutiineja, mikä vie turhaan aikaa. Automatisointi ottaa tällaisen toistuvan työn pois suunnittelijan käsistä ja nopeuttaa työn kulkua.

 Kun suunnittelutyötä automatisoidaan, resursseja saadaan siirrettyä tarjousten tekemisestä suunnitteluun ja esimerkiksi tuotekehitykseen. Lisäksi asiakas saa mahdollisesti sitä nopeammin tuotteen itselleen, mitä nopeampi ja sujuvampi tarjousvaihe on.

 – Tarkoituksemme on, että tietämys suunnitteluautomaatin laatimiseen ja ylläpitämiseen säilyy asiakkaalla. Tällöin asiakas voi itse tehdä tarvittavia muutoksia nopeasti ja kustannustehokkaasti, Auttila kertoo.

 Suunnitteluautomaatit sopivat varsinkin sellaisille yrityksille, jotka valmistavat tuotteita, joissa esimerkiksi tuoterakennetta muutetaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Automaatista on merkittävää hyötyä myös kun valmistusmäärät ovat suuria tai kun suunnittelutyöhön kuluu paljon aikaa. Kun suunnittelutyötä saadaan nopeutettua, voi kilpailuetua saavuttaa, kun tuote pystytään ensimmäisenä tarjoamaan ostajalle.

 

Ajantasainen tieto ja viranomaisdokumentit nopeasti

Suunnittelun automatisointi vähentää myös suunnittelu- ja valmistusvirheitä. Laatu on yhtenäistä, kun tuote on koottu automaatissa määriteltyjä ja kaikille samoja sääntöjä noudattaen. Näin syntyy yhteinen kädenjälki, jota kaikki ymmärtävät ja jonka ansiosta suunnittelijat voivat tarvittaessa helposti jatkaa toistensa työtä.

Suunnitteluautomaateissa kaikki tarvittavat tiedot ovat vaivattomasti löydettävissä samasta paikasta. Yhdessä paikassa voi nopeasti koostaa ja hallinnoida tuotantopiirustukset, tarjouskuvat, 3D-mallit ja erilaisia viranomaisdokumentteja, kuten kantavuuslaskelmia, tarkastuspöytäkirjoja ja osaluetteloita.

 –  Automaateista saa myös visualisoituja malleja, ja niistä voi helposti toimittaa asiakkaille PDF-tiedostoja, jotka toimivat ikään kuin tuotekansioina, Auttila toteaa.

 Suunnitteluautomaatilla myyjät voivat päivittää asiakkaan toiveiden mukaisia muutoksia tuotetietoihin, jolloin ajantasainen tieto on heti esimerkiksi tuotannon käytössä. Näin päällekkäinen ja turha työ poistuvat.

 Tiedonkulkua helpottaa myös suunnitteluohjelmiston linkitys ERP- ja PLM/PDM-järjestelmiin. Lisäksi tuotetiedon levittäminen esimerkiksi myyjille ja jälleenmyyjille ympäri maailmaa helpottuu, kun ajantasaiset tiedot ovat yhdessä paikassa helposti saatavilla.

Katso webinaari suunnittelun automaatiosta ja lue Kaukora Oy:n asiakaskokemuksesta sekä Vertex G4 -mekaniikkasuunnittelun ratkaisuista.

 

Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä niin jutellaan lisää! Voidaan hyödyntää yli 20 vuoden kokemustani suunnitteluautomaateista ja miettiä, sopisiko suunnittelun automatisointi ratkaisuksi myös teidän yrityksellenne.

 Jari-Matti Auttila
Vertex-asiantuntija
040 488 9058
etunimi.sukunimi@vertex.fi

Jari-Matti Auttila

Vertex Systems on suomalainen suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja. Vertex-ohjelmistojen avulla nopeutat suunnittelua, vähennät suunnitteluvirheitä ja parannat tuottavuutta. Lue lisää tuotekonfiguroinnista. Tutustu Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon, jota voidaan laajentaa suunnitteluautomaattiominaisuuksilla.

Lataa uusin e-kirjamme Teollisuus 4.0 tulee – oletko valmis?

Lue lisää

Tekoälykehitys on täydessä vauhdissa Vertexillä

Tekoälykehitys on täydessä vauhdissa Vertexillä

Vertex käynnisti tekoälykehityksen pari vuotta sitten kahden diplomityön voimin. Ohjelmistosuunnittelija Joonas Hyvärisen diplomityö keskittyi koneoppimiseen, luoden toimivan mallin kappaleiden geometrian tulkintaan ja yhdistämiseen. Hyvärinen uskoo tekoälyn mullistavan lähivuosina CAD-suunnittelun, tehostaen työprosesseja, säästäen aikaa ja parantaen tarkkuutta.

Teollisuus 4.0. tulee –  oletko valmis?

Teollisuus 4.0. tulee – oletko valmis?

Onko yrityksesi kiinni juoksija vai edelläkävijä edetessämme neljännen teollisen vallankumouksen aikaan? Jari Kaivo-ojan mukaan yritysten kannattaisi pysähtyä miettimään tarkasti, ovatko ne varautuneet riittävän hyvin uuteen digitaalisen vallankumouksen aikakauteen.