Uutta tehoa toimintaan tuotetiedonhallinnalla

Tiedon kulku hallitusti suunnittelijoiden käyttämien laitossuunnitteluohjelmistojen ja tuotetiedonhallinnan välillä on tehnyt Steka Oy:ssä eri osastojen välisestä hajautetusta suunnittelusta sujuvaa. Tehokkuutta kokonaisuuteen tuo integraatio myyntitilauksista vastaavaan toiminnanohjausjärjestelmään.

  • Case Study
  • Asiakas: Steka Oy
  • Toimiala: Hitsaava konepaja

Steka Oy

Steka Oy on Laukaan Lievestuoreella sijaitseva voimalaitostuotteiden, mastojen ja liikenteen teräsrakenteiden valmistukseen erikoistunut hitsaava konepaja. Toimitusjohtaja Janne Kolehmainen kertoo, että yritys on kokenut painelaitevalmistaja, jonka päätuotteisiin kuuluvat niin paineenalaiset kuin paineettomat kattilalaitosten rakenteet. ”Voimalaitostuotteiden osalta meillä on pitkälle automatisoitu tuotanto sekä vahva materiaali- ja hitsaustekniikan osaaminen, jotka mahdollistavat tehokkaan ja laadullisesti virheettömän valmistuksen”, toteaa Kolehmainen. Steka tarjoaa voimalaitosrakentajille myös tuote- ja konepajasuunnittelua.

Steka on yksi Suomen suurimpia 5G-mastojen valmistajia ja sen tuoteperheeseen kuuluvat telekommunikaatiomastojen lisäksi valaisinmastot sekä kytkinasemien teräsrakenteet. Lisäksi Steka toimii sopimusvalmistajana ydinvoimaturvallisuuteen liittyville tuotteille, mikä asettaa korkeat vaatimukset sekä tuotteiden että valmistavan yrityksen toiminnan laadun suhteen.


Ison pajan operaatiot

Stekan mittavat yli 11 000 neliömetrin tuotantotilat mahdollistavat suuret valmistusmäärät. Vahvasti automatisoitu osaaminen niin robotiikka-, jauhekaari- kuin ripahitsauksessa on avainsijalla menestyksen tekemisessä. Stekan portfolio on sen verran suuri, että tuotehallinta on tuottanut väkisinkin haasteita. Nykyisin Steka käyttää tuotetiedon hallintaan Vertex Flow -ohjelmistoa. ”Tutustuin Vertex Flow’hun vuonna 2016 ja se on ollut Stekalla käytössä siitä lähtien”, kertoo Kolehmainen.


Hallittua tiedonkulkua

Tuotetiedonhallintaohjelmiston avulla yrityksen kaikki tuotetieto kerätään yhteen paikkaan, jolloin ajantasainen tieto on niiden henkilöiden käytössä, jotka tietoa tarvitsevat. Stekalla Vertex Flow -ohjelmistoa käyttää 12 henkilöä ja he voivat hakea, täydentää ja jakaa tietoa helposti niin puhelimella, tabletilla kuin tietokoneella.

Vertex CAD 3D

 

 

Tieto kulkee hallitusti suunnittelijoiden käyttämien Vertex G4Plant -laitossuunnitteluohjelmistojen ja nimikkeiden luonnista ja hallinnoinnista vastaavan tuotetiedonhallinnan välillä. Tämä tekee eri osastojen välisestä hajautetusta suunnittelusta sujuvaa. Tehokkuutta kokonaisuuteen tuo myös uusin integraatio myyntitilauksista vastaavaan Lemonsoftin toiminnanohjausjärjestelmään. ”Meillä toiminta on selvästi tehostunut ja nopeutunut Flow-ohjelmiston käytön myötä. Samalla päällekkäinen turha työ vähentynyt”, kiittelee Kolehmainen.

Tuotteisiin ja niiden aiempiin versioihin liittyvää tietoa voi hakea nopeasti ja hyödyntää vanhoja malleja uusien suunnittelussa, mikä nopeuttaa suunnittelua. Dokumenttirumba pysyy tehokkaasti näpeissä ja tarvittaessa myös Stekan alihankkijat näkevät heille tarpeelliset suunnittelutiedot.


Johtotähtenä joustavuus

Kolehmaisen mukaan Vertex Flow ei ole se ”perinteinen” dokumentaatio-ohjelma, jossa rajat tulevat aina vastaan enemmin tai myöhemmin. ”Ohjelmaa voi itse muokata mieleisekseen ja käyttää monella tavalla. Joustavuus nostaa sen eri tasolle muiden vastaavien tuotteiden kanssa”, hän kuvailee. Vertex Flow’n avulla yritys myös täyttää heittämällä ISO 9001:2015 -dokumentaationhallinnan vaatimukset. ”Dokumenteista näkee esimerkiksi, kuka dokumentin on luonut, muuttanut tai hyväksynyt sekä missä dokumenttia on käytetty. Kun me esimerkiksi kehitämme asiakkaalle uutta tuotetta, on todella hyödyllistä nähdä, missä mitäkin osaa on käytetty aiemmin”, Kolehmainen kuvailee.

Finnklima
Vertex Flow
Wihuri Tekninen Kauppa

STEKA Oy on vuodesta 1967 toiminut hitsaava konepaja. STEKA Oy on erityisesti voimalaitossektorin teräsrakenteiden, painelaitteiden ja mastojen valmistaja, joka tekee myös rakennusteollisuuden ja liikenteen teräsrakenteita sekä teollisuusmaalausta.

STEKAn asiakkaina on niin kansainvälisiä voimalaitosrakentajia kuin kotimaisia liikenne- ja rakennusteollisuuden yrityksiä. Toimitukset jakautuvat globaalisti Aasiaan, Eurooppaan, Venäjälle ja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Jos kiinnostuit aiheesta, ota yhteyttä. Mietitään yhdessä miten voisimme parantaa teidän yrityksenne tuottavuutta nykyaikaisilla työkaluilla.

Timo Peura
Vertex-asiantuntija
040-8600940
etunimi.sukunimi@vertex.fi

Vertex Flow on kotimainen PDM/PLM tuotetiedonhallinnan ohjelmistoratkaisu valmistavalle teollisuudelle, jonka avulla yrityksesi ajantasaiset tuotetiedot ovat samassa paikassa kaikkien käytössä. Toiminta nopeutuu ja päällekkäinen työ sekä virheet vähenevät. Tutustu Vertex Flow tuotetiedonhallintaohjelmistoon sekä Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmistoon, jotka toimivat hajautetussa suunnitteluympäristössä.

Lisää tarinoita

Finnklima ilmastointi- ja lämmityslaitteet

Finnklima ilmastointi- ja lämmityslaitteet

Tuotetietojen saatavuuteen liittyvät haasteet ratkesivat Finnklimassa tuotetiedonhallintaohjelmiston käyttöönotolla. Samalla tarjoutui myös mahdollisuus asiakas- ja myyntiprojektien hallinnoimiseen.

Nostolaitteita valmistava Scanclimber

Erilaisia nostolaitteita valmistavalla Scanclimberilla tarvittavat tiedot ja dokumentit liikkuvat sujuvasti myynnin ja tuotannon välillä Vertexin CAD- ja tuotetiedon hallintajärjestelmien avulla.

Amomatic asfalttiasemat

Amomatic asfalttiasemat

Vertex-ohjelmistot mahdollistavat asfalttiasemien kehittämisen jatkuvasti siihen suuntaan, että Amomatic Oy pystyy tarjoamaan entistä moduloidumpia räätälöintejä asiakkaan tarpeiden mukaan.