Tutustu Vertexin ohjelmistokehittäjiin

Antti loikkasi pelimaailmasta CAD-taloon.

Antti Heinoselle grafiikka ja visuaalisuus ovat se juttu. Vertexillä näiden parissa saa työskennellä päivittäin. Antin kehittäjäura sai alkusysäyksen jo alakouluikäisenä, jolloin hän koodasi ensimmäiset tietokonepelinsä.

– Lukiossa koodaus ja muut ohjelmistohommat lähtivät eteenpäin harrastuksena. Tekemiseni painottuivat grafiikkaan, se on aina tuntunut kiinnostavan eniten.
Kiinnostuksensa myötä Antti pääsi opiskelemaan TTY:lle tietotekniikan linjalle. Opiskelujensa aikana Antti työskenteli Roviolla pilvipalvelun kehittämisen parissa.

Avoin työyhteisö tuo lisäpuhtia

Vertexillä Antti aloitti vuoden 2018 alussa.
– Vertexistä kiinnostuin, koska täällä tarjoutui mahdollisuus päästä tekemään töitä grafiikan ja visuaalisuuden parissa. Olen C++ -miehiä ja tiesin, että saan työskennellä sen kanssa. Myös 3D-mallinnus ja arkkitehtuuri kiinnostavat, joten paikka vastasi todella hyvin toiveitani.
Antti nauttii Vertexin työyhteisön avoimuudesta ja yhteisöllisyydestä. Silti töitä saa tehdä itsenäisesti.

– Yhdessä työskentely ja kommunikaatio ovat todella tärkeitä ja päivittäinen osa työntekoa, koska lopputulos on aina monen henkilön työn tulosten summa. On hienoa, että työpaikalla on ihmisiä, jotka ovat olleet talossa pitkään. Asioita tehdään oikein, kun jengi pysyy täällä, Antti tuumii.
– Olemme pieni tekijä CAD-taloksi, mutta pärjäämme silti hyvin isojen rinnalla.

Kädenjälki näkyviin

Antin mukaan parasta 3D-ohjelmistojen ja visualisoinnin kanssa työskentelemisessä on, kun pääsee heti näkemään omin silmin työnsä vaikutuksen. – Työskentelen peruskehityksessä, eli pääsääntöisesti työni päätyy jokaiseen Vertex-ohjelmistoon.
Työpäivät kuluvat uusien ominaisuuksien kehityksen parissa sisältäen
tutkimusta, ongelmien ratkaisua, testausta ja käyttökokemuksen suunnittelua.
– Viime aikoina olemme esimerkiksi kehittäneet Physical Based Rendering -materiaalien tukea Vertexiin, ja niiden vientiä 3D-mallien mukana meidän Showroom-palveluun glTF-mallina. Näiden PBR-materiaalien avulla saadaan 3D-malliemme näyttävyys päivitettyä nykypäivään. Se on tärkeää varsinkin keittiö- ja arkkitehtimalleissa.
Vertexillä oppii paljon mekaniikka- ja rakennussuunnittelualan asioista. – Äskettäin esimerkiksi tutustuin rakennussuunnittelupuolella suosittuun IFC-formaattiin, jonka määrittelemää rakennuksen tietomallia voidaan hyödyntää glTF-mallin rikastamisessa.
Antti seuraa kiinnostuneena alan kehitystä ja uusien teknologioiden tuomia mahdollisuuksia.
– Virtuaalitodellisuus muuttaa asioita koko ajan. Myös koneoppimisella varsinkin talonrakennuksessa saattaa olla suurempi rooli tulevaisuudessa, ja suunnittelussa sitä voisi käyttää myös työkaluna.

 

Koodia Lontoosta.

Muutama vuosi sitten Petri Molkkari oli muutoksen edessä, kun avovaimon työ vei perhettä kohti Lontoota. Maantieteellinen etäisyys ei kuitenkaan ollut este Vertexille. Petrin työt jatkuivat sujuvasti miljoonakaupungista käsin lähes kahden ja puolen vuoden ajan.

– Toimistollamme Suomessa en tainnut käydä kuin kerran tuona aikana. Etätyöskentely Lontoosta oli hieno mahdollisuus. Arjen järjestely on helpompaa, kun työnantaja joustaa. Kun hommat hoituvat, joustoa ja vastuuta löytyy, Petri kertoo.
Petrillä on takana jo 9 Vertex-vuotta. Töiden monipuolisuus on pitänyt kiinni talossa.

– Kun tulin Vertexille, olin tehnyt koodia Javalla. Täällä otin C++:n käyttöön ja tein pitkään Vertex BD-rakennussuunnittelutuotteen kehitystyötä. Nyt olen siirtynyt tiedonhallinnan ja Vertex Flown pariin. Teen työtä Javascriptillä ja myös uusimmat jutut, kuten virtuaalimaailma ja vr-teknologia ovat tulleet mukaan kuvaan.
Muutenkin työ on opettanut paljon.

– Vertexillä on oma, pitkäikäinen tuote. Täytyy olla jatkuvasti valppaana alan kehityksen suhteen, jotta tuote säilyy laadukkaana. On tehtävä pitkäikäisiä ratkaisuja, jotta tuotteen kehitys on kestävää.
Petri on päässyt tutustumaan myös EU-lainsäädäntöön, joka tulee vaikuttamaan myös Suomen tietosuojalakiin. Siten materiaalitekniikan diplomi-insinöörin ja tietojenkäsittelytieteiden maisterin opiskelemasta oikeustieteestäkin on hyötyä.

Huippuporukka

Petriä innostaa aina uuden ratkaisun keksiminen ja löytäminen. Asiakkaan tarve oman suunnittelutyönsä tehostamiseen vaatii ohjelmiston kehittäjiltä jatkuvaa innovointia. Asiakkaalle on iso merkitys sillä, kun tuote pystytään suunnittelemaan viikon sijasta päivässä tai kahdessa.

– Olemme mukana ohjelmistotuotteen kaaren alusta saakka, testataan, kehitetään ja muutetaan. Asiakkaat tuovat jatkuvasti uusia tarpeita ja toivomuksia, ja niitä käydään läpi tarkasti. Asiakkaan tyytyväisyys valmiiseen tuotteeseen on motivoivaa.
Pitkät työurat kertovat hyvästä työporukasta ja välittömästä ilmapiiristä.

–  Töihin on aamulla mukava tulla. Kahvipöytäkeskusteluissa voidaan olla eri mieltä, mutta vain asiat riitelevät. Ihmiset saavat aina kertoa avoimesti toisilleen mielipiteensä, ja aina saa apua ja neuvoja.

 

Hiiri hyppäsi piirtopöydälle.

Kun työelämän nopeiden muutosten keskellä joku pysyy samassa firmassa lähes 30 vuotta, kertoo se työpaikan tasosta jo melkoisesti. Henri Helevän ura Vertexillä alkoi vuonna 1989.

– Täällä on kiva henki, työkaverit ovat hyviä tyyppejä ja työtehtävät vaihtelevat. Tekniikan kehitys on tuonut koko ajan sopivasti muutosta ja mielenkiintoa, summaa Henri Vertex-vuosiaan.

Vertexillä pääsee kehittämään omaa ohjelmistotuotetta kansainvälisessä yhteisössä. Tämän Henri Helevä koki jo vuonna 1991, kun Vertex oli raivaamassa tietä Yhdysvaltojen CAD-markkinoille. Tuolloin vielä käytössä ollut digitointipöytä oli USA:ssa vieras työkalu, joten Vertexin sovellukseen piti kehittää hiirikäyttö.

– Sain lentää pariksi kuukaudeksi Bostoniin toteuttamaan ensimmäisen hiirikäyttöisen käyttöliittymämme. Sovellus tuli sitten Vertexiin jäädäkseen. Samalla siinä tuli tehtyä opintoihin liittyvä diplomityö, Henri muistelee.
Toimialan suurin muutos näkyy ohjelmistotyökaluissa. – Koodia tehtiin aluksi tekstieditorilla. Nyt työkalut ovat älykkäitä, työ on nopeutunut. Työnteko on siten myös miellyttävämpää.

Draivi säilyy

Monipuolisuus ja vaihtelevuus pitää “draivin” päällä. – Työ on aina erilaista ja haastavaa, aivojaan pääsee käyttämään joka päivä. Tämä on ongelmanratkaisua ja on hienoa, kun tietää auttavansa asiakasta.

Henri on työskennellyt sekä Vertexin CAD-ohjelmiston että tuotetiedonhallintaohjelmiston kehityksessä. Hän osallistuu myös asiakastyöhön. – Jos vain kehittää koodia, metsä häviää helposti puilta. On hyvä nähdä, miten asiakkaat käyttävät ohjelmistoamme ja millainen käyttäjän todellisuus on.
Etätyö on luonnollinen osa arkea. – Erityisesti silloin kun perheessä lapset olivat pieniä, oli etätyömahdollisuudesta korvaamaton apu. Työpäivän saa helposti jaettua aamuun, päivään ja iltaan –  ja koirankin saa viedä välillä ulos, Henri nauraa.

Innovatiivisuutta, avoimuutta ja auttavaisuutta ruokkiva työilmapiiri saa kokeneelta osaajalta kiitosta. Yhdessä ideoidaan ja suunnitellaan myös erilaisia irtiottoja työarjesta.

– Ongelmatilanteissa löytyy aina apua, ketään ei jätetä yksin pakertamaan. Työyhteisö virkistäytyy myös yhdessä. Käydään teatterissa, liikutaan. Tällaista ohjelmaa on mukava olla järjestämässä.

 

Asiakkaan tyytyväisyys ratkaisee.

Marko Mätäsniemi on kulkenut matkan koodarista tiiminvetäjäksi. Työnkuvan muuttuminen on etu ja vahvuus. – Työnantaja on aina tarjonnut mahdollisuuksia kehittyä, Marko kertoo.

Vuonna 1978 kahden ihmisen voimin perustettu Vertex on kulkenut myös pitkän tien työyhteisönä. – Firma on kasvanut työnantajana teinipojasta vastuulliseksi vanhemmaksi.
Eniten Markoa motivoi työssä mahdollisuus luovuuteen.

– Työnantaja antaa mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön lähes rajattomasti. Vain tavoitteet on asetettu, keinot ja välineet saa luoda itse. Asiakkaan tyytyväisyys palkitsee.
Ala on kokenut isoja muutoksia Markon 20 vuoden Vertex-uran aikana, kun ohjelmistojen laatuvaatimukset ovat kasvaneet.

– Olemme viilanneet koko prosessiamme vastaamaan tämän hetken ja tulevaisuuden vaatimuksia. Työ on suunnitelmallista ja muutoskykyistä. Testaamiseen on panostettu, jotta tuotteen laatu voidaan varmistaa, Marko kertoo.
Vaikka käytettävä koodauskieli ei ole muuttunut suuresti, näkyy koodaamisen perusajatuksen muutos työnteossa.

– Koodin tulee olla yhä paremmin ylläpidettävää. Tuotetta kehitetään koko ajan vastaamaan asiakkaan esittämiä toiveita ja haasteita.
Vertexin kansainvälisyys tuo työntekoon lisäarvoa. Marko on saanut tehdä asiakkaan kanssa työtä esimerkiksi Australiassa. – Kun kehittäjänä pääsee asiakkaiden luokse, saa aidosti kiinni heidän haasteistaan. Se motivoi löytämään parhaan ratkaisun.

Välittävä työyhteisö

Vertex huolehtii tiiminsä hyvinvoinnista ja jaksamisesta. – Työnantaja on tukenut reilun, huomioivan ja auttavaisen työyhteisön syntymistä. Asiat on hoidettu aina huolellisesti ja pitkäjänteisesti, vaikka talouden suhdanteet olisivat heitelleet.

Marko on koulutukseltaan tekniikan diplomi-insinööri ja myös maisteri ympäristötekniikan alalta. Kyky hallita laajoja kokonaisuuksia on kehittynyt myös työssä.

– Työnantaja on kannustanut koulutuksiin ja jatkuvaan kehittymiseen.
Marko tekee etätyötä jopa 80 % työviikostaan. – Olen työvuosieni aikana asunut Orivedellä, Turussa, Hämeenkyrössä, Tampereella ja Ylöjärvellä. Työntekoni ei ole koskaan ollut paikkaan sidottua.