Näköalapaikalla
Ajatuksia valmistavan teollisuuden kilpailukyvyn takaamisesta,
tekniikasta ja teknologiasta.
Ajassa. Tulevaisuus edellä.
Tekoälyn voima – Miten valmistava teollisuus hyötyy tekoälyn mahdollisuuksista?
Vertex Systems hyödyntää tekoälyä ohjelmistoissaan, tavoitteenaan laajentaa sen käyttöä entisestään mm. suunnittelun automatisoinnissa. Tekoälyavusteinen suunnittelu vähentää virheitä ja nopeuttaa läpimenoaikoja, samalla tulevaisuudessa asiantuntijaosaamisen tarve vähenee.
Tekoälykehitys on täydessä vauhdissa Vertexillä
Vertex käynnisti tekoälykehityksen pari vuotta sitten kahden diplomityön voimin. Ohjelmistosuunnittelija Joonas Hyvärisen diplomityö keskittyi koneoppimiseen, luoden toimivan mallin kappaleiden geometrian tulkintaan ja yhdistämiseen. Hyvärinen uskoo tekoälyn mullistavan lähivuosina CAD-suunnittelun, tehostaen työprosesseja, säästäen aikaa ja parantaen tarkkuutta.
Teollisuus 4.0. tulee – oletko valmis?
Onko yrityksesi kiinni juoksija vai edelläkävijä edetessämme neljännen teollisen vallankumouksen aikaan? Jari Kaivo-ojan mukaan yritysten kannattaisi pysähtyä miettimään tarkasti, ovatko ne varautuneet riittävän hyvin uuteen digitaalisen vallankumouksen aikakauteen.
Dataa, tekoälyä ja hyppyjä tuntemattomaan
Dataa on nykyään maailma tulvillaan, mutta tieto on valtaa vasta, kun sitä osataan käyttää. Kyse on siitä, millä tavoin data ja analytiikka saadaan palvelemaan liiketoiminnan ja ihmisten tarpeita. “Voidaan kehittää vaikka minkälaisia malleja ja työkaluja, mutta se kaikki on turhaa, elleivät ihmiset ota niitä päivittäiseen käyttöön”, korostaa Outokummun digitaalinen strategi Kristiina Tiilas.
Tuotetiedonhallinta voi avata oven liiketoiminnan kasvuun
“Yrityksen kaikissa tärkeissä prosesseissa pitää pystyä kuljettamaan tietoa digitaalisesti prosessin eri vaiheissa läpi koko ketjun. Tiedon pitäisi myös olla helposti kaikkien sitä tarvitsevien saatavilla.
Sitten kun asiat ovat yrityksessä näin hyvällä mallilla, alkaa tapahtua pieniä ihmeitä: aikaa, rahaa ja resursseja alkaa säästyä esimerkiksi turhien reklamaatioiden käsittelyltä”, kertoo Antti Sääksvuori.
Kyberturvattomuus on liiketoimintariski
”Digitaalisen turvallisuuden uhat ovat osa liiketoimintariskiä ihan samalla tavalla kuin likviditeettiriski tai häiriöt logistiikkaketjussa ovat liiketoimintariskejä”, kertoo Peter Sund Suomen kyberteollisuuden edunvalvontajärjestöstä. Yritysten kannattaakin tehdä riskiarvioita siitä, kuinka vakavan haitan yrityksen digitaalisissa palveluissa tai infrastruktuurissa tapahtuva häiriö voi aiheuttaa tuotannon jatkuvuudelle.
Ohjelmistorobotti auttaa purkamaan rutiinityökuormaa
Ohjelmisto- ja toimistorobotit pystyvät suorittamaan toimistotyön rutiinitehtäviä tehokkaasti ja samalla vapauttamaan ihmisiä aivotyöhön. Tietoliikenneyhtiö Elisan teknologiajohtaja Ville Raution mukaan koneälyn korvaajiksi toimistoroboteista ei kuitenkaan vielä ole.
Teräksenlujaa suunnittelua
Ruostumattomia säiliöitä eri toimialoille suunnitteleva Tankki Oy räätälöi kaikki tuotteensa asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä asettaa erityisiä vaatimuksia suunnitteluohjelmistolle. “Suunnitteluohjelmiston tärkein ominaispiirre on kuitenkin helppo määritellä. Se on helppokäyttöisyys”, toteaa Tankki Oy:n tekninen päällikkö Antti Sunell.
Työvaiheiden automatisoinnilla kustannustehokkuutta
”Työvaiheiden automatisoinnilla saadaan siirrettyä perussuunnittelun kuormaa pois suunnittelijoilta. Tällöin jää enemmän aikaa sellaisen työn tekemiseen, joka on asiakaskohtaisempaa ja spesifimpää, eli vaativampaa”, kertoo Vertex Systemsin ohjelmistoasiantuntija Heikki Käsnänen.
Mallipohjainen tuotemäärittely on tulevaisuutta
Mallipohjaisessa tuotemäärittelyssä on kyse 3D-mallintamisen viemisestä luonnolliseen lakipisteeseensä. Jukka-Pekka Rapinoja Metalliteollisuuden standardisointiyhdistyksestä visioi, että tulevaisuudessa suunniteltavasta kappaleesta tehtäisiin täydellinen 3D-masteri, joka sisältäisi kaiken suunnittelijoiden, tuotannon ja loppukäyttäjien tarvitseman informaation.
Tekoäly on kuin liikkuva maali
Tekoälyllä on jo niin iso rooli arjessa ja työelämässä, että emme aina edes tiedosta sen läsnäoloa. Yhä useammat arkiset toiminnot tapahtuvat tekoälyn toimesta, toteaa professori ja tutkimusjohtaja Kaisa Väänänen Tampereen yliopiston alaisuudessa toimivasta AI Hub’ista.
Mekaniikkasuunnitteluun kasvanut
Olemme käyttäneet Vertex-ohjelmistoa niin kauan kuin jaksan muistaa, ja olemme olleet siihen niin tyytyväisiä, ettei ole tullut mieleen lähteä kuikuilemaan, olisiko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen, kertoo kuivapaperikonealan yrityksen, Anpapin, Jussi Keltaniemi.
3D-tulostamisella nopeutta ja kustannustehokkuutta
Teknologian kehittyminen tarjoaa jatkuvasti uusia käyttökohteita ja mahdollisuuksia 3D-tulostamiselle. Nykyään 3D-tulostusta hyödynnetään paljon tuotekehityksessä, testikappaleiden, pienoismallien ja varaosien valmistuksessa.
Hyvä suunnitteluohjelmisto on suunnittelijan tärkein työväline
Insinööritoimisto Vekaplanin Vesa Kattelus on pitkän linjan suunnittelija, jolla on kokemusta ja näkemystä siitä, mitä kaikkea hyvältä suunnitteluohjelmistolta vaaditaan. Vertex G4 mekaniikkasuunnitteluohjelmisto valikoitui hänen työkalukseen 3D suunnitteluun ja se onkin ollut hänen tärkein työvälineensä jo yli 20 vuotta.
Yhteistyössä kohti tulevaisuutta
Netled Oy:n tulevaisuusvisio on kirkas: ”Haluamme olla alan markkinakärjessä kehittelemässä uusia innovaatioita, joiden avulla pystymme alentamaan asiakkaan hiilijalanjälkeä, mutta niin että asiakas pystyy samalla kasvattamaan tuottoaan” kertoo teknologiajohtaja Toni Ryhänen.
Suunnitteluautomaatti vähentää turhaa työtä ja valmistusvirheitä
Suunnitteluautomaatit nopeuttavat suunnittelua, vähentävät suunnitteluvirheitä ja parantavat näin tuottavuutta. Ajansäästön lisäksi automaateissa on kaikki tarvittava tieto yhdessä paikassa – nopeasti niin tuotannon, myyjän kuin asiakkaankin saatavilla.
Maailman merillä seilaa miljoonia nimikkeitä
Koja Marinen tuotekehityksen suunnittelupäällikkö Antti Häyrysen mukaan kansainvälisen konsernin arkielämän suurin haaste on hallita erilaisten variaatioiden määrää. Kaikki kulminoituu konerakenteeseen, koska jokaisesta koneesta tulee yksilö. Oikean tiedon siirtyminen suunnittelusta valmistukseen onkin olennaista.
Integraatiolla selkeyttä prosesseihin
Turha työ ja virheet vähenevät, kun suunnittelu ja toiminnannonohjaus integroidaan toisiinsa tuotetiedonhallintajärjestelmän avulla. Integraation yhteydessä usein myös työnkierto, työnjako ja vastuut selkiytyvät, mikä sekin tehostaa toimintaa.
Myynnin työkaluilla kohti parempaa katetta
Champion Doorin tehokas prosessi, jossa suunnittelu- ja hintatiedot yhdistetään tarjoukseen, vaikuttaa suoraan saatuun katteeseen. Tarjous saadaan lähtemään vain parissa päivässä, kun ilman ohjelmia puhuttaisiin viikoista.
Projektiraportointi uudelle tasolle
Marraskuussa julkaistava Vertex Flow tuotetiedonhallintaohjelmiston 2022 versio tarjoaa ilmaisen suoran Microsoft Power BI –liitynnän, mikä mahdollistaa modernien visualisointi- ja raportointityökalujen hyödyntämisen. Liitynnän avulla voit luoda interaktiivisia ja automaattisesti päivittyviä raportteja Flow’sta haetusta tiedosta.
Digitaalinen kaksonen – fyysistä veljeään fiksumpi?
Fyysisestä tuotteesta voidaan luoda virtuaalinen malli eli digitaalinen kaksonen, jonka avulla tuotteen toimintaa voi mallintaa. Professori Tarmo Lipping kertoo mitä digitaalisella kaksosella tarkoitetaan ja miten sillä voi vaikuttaa virheettömyyteen niin tuotteen suunnittelussa kuin sen elinkaaren aikana.
Rakkaalla lapsella ei ole montaa nimikettä
Tiedonhallinnan asiantuntija Anna Rädyn mukaan tuhannet nimikkeet pysyvät hallinnassa ja vältytään sekä päällekkäiseltä työltä että virheiltä, kun ajantasainen tieto löytyy yhdestä paikasta. Samalla tiedon käytettävyys tehostuu.
Ota kallisarvoinen tuotetieto hallintaan
Yksinkertaiseenkin konepajatuotteeseen liittyy suuri määrä tietoa, jota tarvitaan eri aikoina ja eri paikoissa. Hallinnan vaikeutta lisäävät eri revisiot samasta tuotteesta tai komponentista. Aikaa, rahaa ja hermoja säästyy, kun ajantasaiset tuotetiedot löytyvät samasta paikasta kaikille tarvitseville.
Suunnittelun automaatio lisää konepajan nopeutta ja tuo virheettömyyttä
Suunnitteluautomaatio tehdään sen perusteella, mikä yritystä auttaa ja mikä on mahdollista toteuttaa. Kun rutiininomaiset, manuaaliset työvaiheet automatisoidaan, suunnittelijoille jää aikaa esimerkiksi tuotekehitykseen ja muihin lisäarvoa tuottaviin töihin.
Vertex – JAMK yhteistyö mahdollistaa Vertexin 3D-suunnitteluun liittyvien kurssien tarjoamisen ammattikorkeakoulun kautta
Vertex Systemsin ja JAMKin yhteistyön tarkoituksena on lisätä 3D-mallinnuksen perusteiden osaamista niin tekniikan alan kuin avoimen AMK:n opiskelijoiden keskuudessa. Yhteistyö sai alkunsa opiskelijakunnasta tulleesta toiveesta ja opintokokonaisuus toteutetaan verkkokoulutuksena.
Hajautetun suunnittelun avulla yhdistetään eri suunnittelualojen osaaminen ja havaitaan suunnitteluvirheet yhä tehokkaammin
Konetekniikan professori Aki Mikkolan mukaan hajautettu suunnittelu vaatii yhä joustavampia ja monipuolisempia suunnittelutyökaluja. Tulevaisuudessa tuotteita testataan kattavasti pelimaalimasta sovelletuilla työkaluilla ennen mallin rakentamista.